Popularny makaron „lazania” można przekładać różnym farszem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej na makaron z kurczakiem i… oscypkiem!
Składniki
- pierś kurczaka
- 200 g pieczarek
- cebula duża
- 200 g oscypka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 6 płatów lasagne
- sól, pieprz, papryka ostra
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos a'la beszamelowy
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Wykonanie
Sos beszamelowy. Do garnka wlać mleko i je podgrzać. Masło wymieszać dokładnie z mąką, tak żeby nie było grudek. Do gorącego mleka dodać masło z mąką i przyprawy i wymieszać aż do rozpuszczenia się masła. Sos powinien zgęstnieć.
Farsz. Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę również. Pieczarki pokroić w "talarki". Oscypka zetrzeć na tarce.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić kurczaka, pieczarki i cebulę. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec wrzucić kukurydzę i wymieszać.
W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułożyć 2 płaty lasagne (takich, które nie wymagają wstępnej obróbki). Wyłożyć połowę farszu, posypać 1/3 sera. Następnie ułożyć 2 kolejne płaty makaronu i znów farsz i znów 1/3 oscypka. Pokryć płatami makaronu, polać beszamelem i posypać serem i papryką.
Zapiekać w 180 stopniach przez około 30 min.
