Pieczone kotleciki z mięsem mielonym, kaszą jaglaną i pastą tahini – bez dodatku jaj i bułki tartej [PRZEPIS]
Składniki na około 8 kotlecików
- 250 g mięsa mielonego
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 - 3 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
- posiekana bazylia i pietruszka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotować kaszę jaglaną i ostudzić, posiekać bazylię i niewielka ilość natki pietruszki, wraz z mięsem włożyć do miski. Całość dopełnić łyżką tahini, 3 łyżkami pełnoziarnistej kaszki jaglanej i dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Formować z mięsa kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarować odrobiną oliwy lub masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 25 minut.
Wskazówka: Kotleciki można także przygotować na patelni delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Wówczas należy je lekko obsmażyć a potem dodać odrobinę wody i dusić około 10 minut.

Wideo