Odczarujmy szpinak! Kojarzony do tej pory jako niejadalna bryja, może okazać się ciekawym składnikiem wielu ciekawych dań. Jednym z nich są pyszne pierogi ze szpinakiem.
Składniki na ciasto
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz
- 300 g szpinaku młodego (np. Eisberg)
- 200 g sera twarogowego
- 100 g sera feta (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką.
Farsz. Szpinak posiekać i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku.
Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać według uznania – polane stopionym masłem, przesmażonym cebulką czy posypane szczypiorkiem.
Rada: Jeśli zwracamy uwagę na kalorie, możemy zrezygnować z sera feta i zdecydować się wyłącznie na ser twarogowy.
Zobacz też: TOP 10 dań ze szpinakiem naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przekąsek na imprezę naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przekąsek naszych Czytelników do piwa
Zobacz też:Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Roladki z wędzonego łososia z serkiem ricotta
Zobacz też:Przepisy na pasty kanapkowe
Zobacz też:Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Źródło: Dzień Dobry TVN
