Placki po węgiersku z fasolką szparagową to pomysł na obiad naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorski bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Składniki na gulasz
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 50 g masła
- 500 ml wody
- 1 łyżka mąki
- 1 papryka czerwona
- 200 g fasolki szparagowej
- 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Składniki na placki ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
Gulasz: Mięso z łopatki pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Mięso i cebulę przełożyć do garnka i podsmażyć na maśle. Mięso zalać wodą wymieszaną z mąką. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i paprykę mieloną. Gotować na małym ogniu około godziny. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Fasolkę obciąć na końcach i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodać do mięsa. Do gulaszu dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować około 15 minut. Gulasz doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
Placki: Ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę oraz przyprawy. Wymieszać. Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć na rumiano duże okrągłe placki.
Na każdy usmażony placek nałożyć porcję gulaszu. Placek złożyć na pół i podawać.
Zobacz koniecznie!
