Łazanki z kapustą to pomysł na szybki, jarski obiad. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Marty Góry.
Proste łazanki z kapustą [PRZEPIS]
Składniki
- kapusta biała – głowa lub mniej – ilość wg uznania i potrzeb
- cebula – indywidualnie w zależności od smaku
- makaron łazanki
- masło klarowane lub surowe
- sól, pieprz, ewentualnie cukier, do smaku
Wykonanie
Makaron łazanki ugotować al dente w wodzie z solą.
Kapustę poszatkować, zalać wrzącą wodą, zagotować. Odlać wodę (traci się w ten sposób ewentualną gorycz kapusty). Ponownie zagotować wodę i zalać sparzoną kapustę wrzącą wodą, dodać sól i pieprz do smaku i gotować aż kapusta zmięknie, ale nie będzie zbyt miękka. Odlać wodę z kapusty.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na maśle.
Łazanki, kapustę i cebulę wymieszać razem. Wyłożyć do dowolnego naczynia (garnek, brytfanna, forma, naczynie żaroodporne) wysmarowanego masłem i wstawić do pieca. Zapiekać aż smaki się połączą.

Wideo