Pomysł na obiad. Nie masz pomysłu na szybki obiad? Zrób domowe łazanki! Przepisem podzieliły się panie z zespołu Przecieszynianki. Zespół w 1980 roku. Jego założycielką była Helena Zawadzka, która przez 25 lat pełniła funkcję kierownika. Jej następczynią została Józefa Apryas. ,,Przecieszynianki" są zespołem obrzędowym, podtrzymującym stare tradycje. Spisały około 60 pieśni ludowych swojego regionu, przysłowia i powiedzenia ludowe. Zespół wykonuje tańce regionalne oraz przyśpiewki weselne. Reprezentuje gminę Brzeszcze w różnych przeglądach, gdzie oceniany jest zawsze wysoko. Panie też świetnie gotują.
Składniki na makaron
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- sól
Składniki na farsz
- 80 dag kiszonej kapusty
- 50 dag cienkiej kiełbasy
- 50 dag pieczarek
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie
Na stolnicę wysypać 3 szklanki mąki, wbić 3 jajka, dodać szczyptę soli i podlać wodą. Ciasto nie może być zbyt luźne, ani za suche, powinno być jednolite i gładkie. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i podsypując delikatnie mąką cienko wywałkować. Rozwałkowane kawałki ciasta ułożyć na blacie, najlepiej jeśli chwilkę przeschną, a następnie pokroić nożem na kwadraciki wielkości ok. 2x2 cm. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, aż zmiękną.
Kapustę kiszoną gotować w małej ilości wody ok. pół godziny.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem z cebulą. Umyć i pokroić pieczarki, podsmażyć je na innej patelni.
Do odcedzonej kapusty dodać kiełbasę z cebulą oraz pieczarki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok 10. minut pod przykryciem. Dodać ugotowany makaron łazankowy i całość dobrze wymieszać.
Lubisz kapustę? Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z kapustą naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina według Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem
Zobacz też: Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka
Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką
Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku
Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej
Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa
Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki
Zobacz też:Siedliszowskie koziołki
Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka
Zobacz koniecznie: Zobacz TOP 12 pysznych i prostych dań z makaronem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz też: Pomysł na obiad: kotleciki z kurczakiem, cukinią i papryką
Znudziło Ci się mięso? Zobacz: TOP 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz też: Dania rozgrzewające: śniadania, zupy, dania główne i napoje
Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z jajkami w roli głównej
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem
Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
