- Łazanki z pieczarkami i kapusta zawsze znikają w okamgnieniu. Proste, nieprzekombinowane dania zawsze dobrze smakują - mówi Katarzyna Skuta z Krakowa.
Składniki
- większa główka białej kapusty
- 2 cebule
- 6-8 pieczarek
- 300 g makaronu świderki
- sól, pieprz, kminek mielony
- łyżka masła
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem i dusić pod przykryciem, aż zmięknie i będzie szklista. Z kapusty zdjąć pierwsze liście, resztę poszatkować. Dodawać partiami do garnka, dusić pod przykryciem, często mieszając (można dodać pół szklanki wody, żeby kapusta nie przywierała).
W międzyczasie rozgrzać masło na patelni, dodać pieczarki i smażyć, aż się zarumienią.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do miękkiej kapusty dodać makaron i pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Zobacz też: Przepisy na dania, które rozgrzewają do czerwoności
Zobacz też: 5 dań kuchni orientalnej, które przygotujesz w domu
Zobacz też: Pikantne naleśniki z kaszą jaglaną
Zobacz też: Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem
Źródło: Dzień Dobry TVN
