Macie ochotę na nietypowe danie? Zobaczcie przepis na smażoną wołowinę w azjatyckim stylu.
Składniki:
- 300 g wołowiny stekowej np. antrykot
- 200 g ryżu jaśminowego (np. marki Britta)
- 100 g fasolki szparagowej
- 100 g groszku cukrowego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula dymka
- 4 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wołowinę pokroić w paski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze skrobią kukurydzianą.
Warzywa umyć. Od fasolki odkroić końcówki. Paprykę i cebulę pokroić w paski. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać sos sojowy, cukier i ocet.
Na patelni rozgrzać mocno olej. Smażyć wołowinę przez 5 minut. Powinna się przyrumienić. Ściągnąć z patelni i odłożyć.
Na patelni rozgrzać kolejną porcję oleju i smażyć warzywa. Powinny nabrać koloru ale być wciąż chrupiące. Dodać czosnek z imbirem a po minucie, sos sojowy z cukrem i octem. Całość trzymać na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Podawać z ryżem jaśminowym.
