https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i kurczakiem

mad
Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i kurczakiem . Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i kurczakiem . Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Katarzyna Jaworek
Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i kurczakiem to pomysł na prosty i smaczny obiad. Zobaczcie przepis.

Prosta i pyszna – taka jest zapiekanka z ziemniakami, brokułem i kurczakiem. Jeżeli macie więc ochotę na prosty i dobry obiad – polecamy. Przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 g sera żółtego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Olej wymieszać papryką mieloną, majerankiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty włożyć skrzydełka z kurczaka. Natrzeć. Mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w plasterki.
Brokuła ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjąć i podzielić na różyczki.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć naprzemiennie porcję ziemniaków, brokuła i skrzydełka. Całość polać sosem powstałym z pieczenia skrzydełek.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Masę wyłożyć na wierzch zapiekanki. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

E
Eliza

Ziemniaczane zapiekanki to moja słabość, często robię oczywiści z kruczkiem, ale tylko i wyłącznie dobrej jakości, bez chemii. U mnie najczęściej to kurczak sielski :-)

K
Katarzyna

Często robię zapiekanki, by nie marnować jedzenia. W niedzielę za to robię inne lepsze obiady. Wtedy musi być mięso, ziemniaki i surówka. Ostatnio przy pomocy wyciskarki 4swiss Swan BM 105 robiłam pure ziemniaczane. Nawet dzieciaki się nim zajadały.

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska