Prosta i pyszna – taka jest zapiekanka z ziemniakami, brokułem i kurczakiem. Jeżeli macie więc ochotę na prosty i dobry obiad – polecamy. Przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Składniki
- 1 brokuł
- 1/2 kg ziemniaków
- 6 skrzydełek z kurczaka
- 5 łyżek oleju
- 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka majeranku
- 100 g sera żółtego
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
Wykonanie
Olej wymieszać papryką mieloną, majerankiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty włożyć skrzydełka z kurczaka. Natrzeć. Mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w plasterki.
Brokuła ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjąć i podzielić na różyczki.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć naprzemiennie porcję ziemniaków, brokuła i skrzydełka. Całość polać sosem powstałym z pieczenia skrzydełek.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Masę wyłożyć na wierzch zapiekanki. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
