Pomysłem na zapiekankę ziemniaczaną podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop. Zapiekanki ziemniaczane od lat cieszą się popularnością w naszej kuchni. Są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 średnie piersi kurczaka
- ok. 10 dużych pieczarek
- 2 cebule
- 2 małe papryki
- pieprz czarny
- sól
- suszona natka pietruszki
- oliwa
- 2 jajka
- 200 ml śmietany
- 50 g tartego sera żółtego
Dodatkowo
- masło
- bułka tarta
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, tak aby nie było zbyt miękkie. Następnie odstawić, aby przestygły. Gdy będą już chłodne pokroić je w grube plastry. W międzyczasie pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na odrobinie oliwy. Przyprawić do smaku. Gdy będą już miękkie, przełożyć do miseczki i odstawić.
Cebulę obrać, pokroić w półtalarki i także podsmażyć. Gdy już się zrumieni, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, obsypać czarnym pieprzem i solą. Całość smażyć ok. 7 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy ostatni składnik - czyli paprykę, którą pokroić w dużą kostkę. Gdy wszystkie składniki są już gotowe pora na łączenie. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć połowę ziemniaków, pokrojonych w plastry. Na to wyłożyć pieczarki, kurczaka z cebulą i paprykę. Przykryć resztą ziemniaków, posypujemy natką pietruszki.
W śmietanie rozbełtać jajka. Zalać zapiekankę masą jajeczno-śmietanową, posypać serem i zapiekać w piekarniku w 200 stopniach przez około pół godziny.
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz:
