Śniadanie w jednym garnku
Śródziemnomorska shakshuka czy frittata ze spaghetti z makrelą – to tylko niektóre z propozycji na pyszne śniadanie z jednego garnka. Odpowiednio doprawione aromatycznymi przyprawami i ziołami zaskoczą wszystkich domowników. Są odpowiedzią na kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do każdej kuchni.

Frittata ze spaghetti i makrelą [PRZEPIS]
Składniki:
- 4 jaja
- 100ml śmietany
- 5 łyżek startego sera żółtego
- 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
- 1 puszka makreli
- 1 pomidor
- olej
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Makaron ugotuj i wymieszaj ze startym żółtym serem, pokrojonymi w kostkę pomidorami i makrelą. Dodaj czosnek i zioła. Całość przypraw solą i pieprzem. Następnie, ubij jajka na puszystą masę i dodaj do nich śmietanę. Jajka delikatnie wymieszaj z przygotowanym wcześniej makaronem. Fritatę smaż na patelni z dwóch stron.

Śródziemnomorska shakshuka [PRZEPIS]
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 mały bakłażan
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 6 jaj
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
Przyprawy:
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego
- 2 łyżeczki nasion kminku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Przyprawy dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Na patelnię wrzuć pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smaż przez około 10 min. Następnie dodaj łyżkę mieszanki przypraw i pomidory. Duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą. Następnie zrób 6 wgłębień w sosie łyżką i wbij w nie jajka. Skakshukę przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 min. Na koniec posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Przepisy Macieja Wawryniuka, szefa kuchni Kamis.
Zobacz też:Przepisy na szybkie i zdrowe śniadanie: pasty kanapkowe
