Granola to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, suszonych owoców, orzechów, itp. Zalewana mlekiem lub jogurtem. W sam raz na pożywne śniadanie. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka jagód goji
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- garść orzechów włoskich krojonych
- mleko waniliowe
- świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki
Wykonanie
Miód rozgrzać na patelni. Gdy zacznie się delikatnie karmelizować, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie połączyć i chwilę podsmażać. Następnie mieszankę równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wystudzić. Tak przygotowaną granolę pokruszyć, wyporcjować do miseczek i zalać mlekiem waniliowym (ciepłym lub zimnym – w zależności od preferencji). Udekorować świeżymi owocami.
Zobacz koniecznie!

Wideo