Szpinak ze względu na dużą ilość potasu jest zalecany osobom z nadciśnieniem. Po jego liście powinny również sięgać osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami, 100 g posiada zaledwie 23 kcal. Zawarte w nim tylakoidy dodatkowo przedłużają uczucie sytości (nawet do 2 godzin po spożytym posiłku)1. O wykorzystywaniu tego warzywa w swojej kuchni nie powinny również zapominać kobiety w ciąży: to bowiem naturalne źródło kwasu foliowego.
Składniki na szybkie ciasto
- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajo
Składniki na nadzienie
- 150 g szpinaku mrożonego (liście)
- 135 g sera feta
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 125 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 jaja
- 100 g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni (bez termoobiegu). Zawartość torebki z ciastem wsypać do głębokiej miski, dodać jajko i tłuszcz. Składniki zmiksować za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm posmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Dno i boki formy wyłożyć ciastem, a następnie nakłuć je widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawić je do wystudzenia.
W tym czasie czosnek i cebule pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na 2 łyżkach masła i dodać szczyptę soli i pieprzu oraz rozmrożony szpinak. Całość smażyć około 5 minut. Po zdjęciu szpinaku z dodatkami z ognia dodać pokrojony w kostkę ser feta, rozgnieść go widelcem i wymieszać całość do połączenia składników.
Śmietanę wlać do miseczki, dodać jaja i energicznie wymieszać. Do masy dodać połowę startego, żółtego sera. Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie szpinakowe i zalać je śmietanowo-serową masą.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Po tym czasie posypać górę tarty resztą startego sera i zapiekać przez następne 10-15 minut. Kiedy powierzchnia się zarumieni, wyciągnąć tartę ze szpinakiem i podać na stół.
Tarta to świetna potrawa na rodzinny obiad lub lunch do pracy – szybko, smacznie i sycąco!
Zobacz też:TOP 10 dań ze szpinakiem naszych Czytelników
Zobacz też:Naleśniki bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim
Zobacz też:Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Źródło: Dzień Dobry TVN