https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ponownie ruszył sezon na oscypki. Oto ciekawostki o tym popularnym serze

red.
Na hali owce doi się dwa razy dziennie. Tę trudną pracę wykonują pomocnicy bacy - juhasi. Mleko trafia do wiaderek
Na hali owce doi się dwa razy dziennie. Tę trudną pracę wykonują pomocnicy bacy - juhasi. Mleko trafia do wiaderek
Na ten dzień czekała cała masa serowych smakoszy. W poniedziałek (27 kwietnia) na Podhalu ponownie rozpoczął się sezon wypasu owiec. Co za tym idzie, znów będzie można kupić prawdziwy owczy oscypek. Na Podhalu od wieków przyjęło się, że bacowie wychodzą z owcami na halę nie wcześniej jak w dniu Świętego Wojciecha (23 kwietnia). Gdy już tam dotrą, to zostaną na pastwiskach aż do 29 września (świętego Michała Archanioła).

FLESZ - Polacy czytają więcej?

od 16 lat

W tym czasie będziemy mogli kupić pysznego oscypka, bundz, korbace, redykołki czy bryndzę. Jeśli wybierzemy się na zakupy do samych bacówek, będziemy mieć pewność, że dostaniemy oryginalne sery z mleka owczo-krowiego. Te powinniśmy też kupić na Krupówkach, czy pod Gubałówką.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pucok

Największa ciekawostka i ukrywana prawda to to, że jeszcze w latach 70-tych oscypek był robiony w 100% z mleka owczego.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska