Dzisiejsza wieczerza wigilijna w Konaszówce, tradycyjna postna, jest bardzo obfita i urozmaicona. Panie z KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki) smak potraw wzbogacają dostępnymi obecnie produktami i przyprawami. Wieczerza rozpoczyna się od łamania opłatkiem - symbolem pokoju i dobra. Panie gotują nieparzystą liczbę potraw, w tym: żurek grzybowy z uszkami koniecznie z grzybowym nadzieniem, kluski-paluszki z makiem, kapustę z grzybami i fasolą „Jaś”, kaszę jęczmienną zwaną siekanką lub garusem, ugotowaną z suszonymi (nie wędzonymi!) śliwkami, karpia (ze stawów rybnych w Książu Wielkim) smażonego i w galarecie, kompot z owocowego suszu. Na deser jest strucla makowa, staropolski piernik miodowy dojrzewający. Na stole są również śledzie przyrządzane według upodobań pań.
Składniki
- 10 śliwek suszonych
- 10 plastrów suszonych jabłek
- 10 plastrów suszonych gruszek
- 2 goździki
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/2 l wody
Wykonanie
Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Ostudzić.
Kompot podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.
Źródło: Agencja TVN
