Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy na Boże Narodzenie. Wigilijny kompot z suszonych owoców [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców.

Dzisiejsza wieczerza wigilijna w Konaszówce, tradycyjna postna, jest bardzo obfita i urozmaicona. Panie z KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki) smak potraw wzbogacają dostępnymi obecnie produktami i przyprawami. Wieczerza rozpoczyna się od łamania opłatkiem - symbolem pokoju i dobra. Panie gotują nieparzystą liczbę potraw, w tym: żurek grzybowy z uszkami koniecznie z grzybowym nadzieniem, kluski-paluszki z makiem, kapustę z grzybami i fasolą „Jaś”, kaszę jęczmienną zwaną siekanką lub garusem, ugotowaną z suszonymi (nie wędzonymi!) śliwkami, karpia (ze stawów rybnych w Książu Wielkim) smażonego i w galarecie, kompot z owocowego suszu. Na deser jest strucla makowa, staropolski piernik miodowy dojrzewający. Na stole są również śledzie przyrządzane według upodobań pań.

Składniki

  • 10 śliwek suszonych
  • 10 plastrów suszonych jabłek
  • 10 plastrów suszonych gruszek
  • 2 goździki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 l wody

Wykonanie

Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Ostudzić.
Kompot podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska