Potrawy wigilijne. Dania z grzybami na świąteczny stół naszych Czytelników [PRZEPISY]

mad
Dania z grzybami na Wigilię. Zobaczcie przepisy!
Dania z grzybami na Wigilię. Zobaczcie przepisy! Fot. Katarzyna Skuta
Wigilijne dania z grzybami. Grzyby na wigilijnym stole symbolizują… magiczne moce i połączenie się z duchami naszych przodków. Jakie potrawy wigilijne z grzybami mogą pojawić się na stole? Zobaczcie przepisy!

Przepisy na wigilijne dania z grzybami. Czy wiecie, że dawniej wierzono, że grzyby łączą nas z „inną stroną”. Bo o ile na każde wyhodowane w polu czy sadzie jedzenie człowiek ma wpływ, to na grzyby wpływu nie ma. Rosną szybko, muszą więc posiadać w sobie jakąś moc. Tak więc na wigilijnym stole pojawić się muszą.

Zupa grzybowa wigilijna postna.
Zupa grzybowa wigilijna postna. Fot. Marta Góra

Zupa grzybowa wigilijna postna Marty Góry [PRZEPIS]

Składniki

  • grzyby suszone
  • wywar warzywny (bez kapusty)
  • masło
  • łazanki

Wykonanie
Grzyby suszone namoczyć, umyć i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar z jarzyn.
Grzyby wyjąć z wywaru grzybowego i pokroić, można kilka większych zostawić do dekoracji każdego talerza.
Połączyć wywary, dodać grzyby i łyżkę surowego masła (jak ktoś lubi, można zrobić zasmażkę).
Podawać z gotowymi łazankami lub małymi kładzionymi kluseczkami, jeśli ktoś nie lubi łazanek.

Wigilijna zupa grzybowa.
Wigilijna zupa grzybowa. Fot. archiwum

Wigilijna zupa grzybowa Justyny Kalemby [PRZEPIS]

Składniki

  • ok. 90 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • cebula (można pominąć)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie
Dzień wcześniej grzyby wypłukać w zimnej wodzie i zalać ciepłą wodą.
Następnego dnia grzyby przelać do garnka razem z wodą, w której się moczyły.
Trzeba jednie uważać, by nie przelać osadu, który wytworzył się na dnie naczynia, w którym moczyliśmy grzyby. Dolać około dwóch litrów wody, wrzucić liścia laurowego i ziele angielskie, ugotować grzyby do miękkości. Do wywaru dodać dokładnie wymyte, obrane i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości.
Grzyby, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie wyciągnąć i przełożyć do miski. Wywar przecedzić przez sito. Do wywaru dodać pokrojone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę można zabielić śmietaną i podawać na przykład z łazankami lub uszkami grzybowymi.

Tradycyjna wigilijna  kapusta z grzybami.
Tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami. Fot. Katarzyna Skuta

Tradycyjna kapusta z grzybami Katarzyny Skuty [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 20 dag suszonych podgrzybków (najlepiej same kapelusze)
  • 2 szklanki oleju
  • trochę soli

Wykonanie
Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia wyciągnąć największe kapelusze i przekroić. Ugotować je w wodzie, w której się moczyły, lekko posolić. Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest zbyt kwaśna i umieścić w garnku. Wlać troszeczkę wody, tak, aby kapusta nie przywarła do dna, przykryć i gotować do miękkości (jeśli będzie trzeba, uzupełniać wodę, można dolać tej z gotowania grzybów). Pod koniec gotowania dodać ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały i gotować jeszcze chwilę pod uchyloną pokrywką, tak aby część wody wyparowała (kapusta ma pozostać lekko wilgotna, ale nie powinna pływać). Wyłączyć gaz, wlać olej i dokładnie wymieszać.
Kapustę można zrobić nawet 1-2 dni przed podaniem.

Wigilijny żurek grzybowy z uszkami grzybowymi.
Wigilijny żurek grzybowy z uszkami grzybowymi. Fot. KGW z Konaszówki

Wigilijny żurek grzybowy z uszkami grzybowymi Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Składniki na zakwas

  • mąka żytnia
  • skórka z razowego chleba
  • czosnek, ziele angielskie, liść laurowy

Składniki na wywar

  • włoszczyzna
  • grzyby suszone

Składniki na ciasto na uszka

  • mąka
  • jajko
  • woda

Składniki na farsz grzybowy

  • grzyby
  • masło
  • cebula

Wykonanie
Zakwas. Mąkę żytnią, skórkę z chleba razowego, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy zalać wodą i zostawić na kilka dni do zakwaszenia w ciepłym miejscu.
Ciasto. Z podanych składników przygotować ciasto.
Farsz. Grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody. Doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto i formować uszka, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony żurek, połączyć z wywarem z włoszczyzny i ugotowanymi grzybami, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać żurkiem.

Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami.
Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami. Fot. archiwum

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki zamojskiej
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 2 jajka
  • wrzątek, szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych podgrzybków
  • 10 dag słoniny
  • cebula
  • przyprawy

Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.
Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.
Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.

Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami.
Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. Fot. Marian Satała

Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich KGW w Poznachowicach Dolnych [PRZEPIS]

Składniki

  • średnia kapusta
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 3 jajka gotowane
  • cebula
  • grzyby suszone
  • olej
  • przyprawy do smaku

Wykonanie
Kapustę sparzyć w osolonym wrzątku, powoli ściągnąć liście. Kasze ugotować na półtwardo. Jaja pokroić w kostkę. Grzyby ugotować do miękkości i przesmażyć na oleju z posiekana cebulą. Farsz doprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście i formować gołąbki. Na dno naczynia żąroodpornego poukładać liście kapusty, poukładać gołąbki, wlać pół szklanki wody i odrobinę oleju. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

Wigilijne uszka z grzybami do barszczu.
Wigilijne uszka z grzybami do barszczu. Fot. archiwum

Wigilijne uszka z grzybami do barszczu Anny Zarzyckiej [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 30 dag mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki wody

Składniki na farsz

  • 10-15 dag ugotowanych grzybów (suszonych)
  • średnia cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej
  • jajko
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Farsz. Ugotowane grzyby bardzo drobno posiekać, przesmażyć na maśle z drobno posiekaną cebulą. Dodać łyżkę bułki tartej i jajko. Farsz posolić i popieprzyć do smaku.
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko i wykrawać kieliszkiem kółka. Nałożyć farsz na każde kółko, połączyć przeciwległe brzegi, a następnie dwa przeciwległe rogi pierożka.
Uszka wrzucić do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, są gotowe.

Wigilijny barszcz czerwony z dodatkiem jabłka i suszonych grzybów.
Wigilijny barszcz czerwony z dodatkiem jabłka i suszonych grzybów. Fot. Agnieszka Sznajder

Wigilijny barszcz czerwony z dodatkiem jabłka i suszonych grzybów Agnieszki Sznajder [PRZEPIS]

Składniki

  • 1,5 do 2 kg buraków  
  • wywar z warzyw: cebula, marchewka, pietruszka, seler, por
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 liście laurowe 
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • kilka suszonych grzybów 
  • 4 szare renety  
  • sól 
  • pieprz 
  • ocet

 

Wykonanie 
Buraki po obraniu pokroić na cienkie plastry lub zetrzeć, ugotować z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i garstką suszonych grzybów, można też dołożyć zieloną pietruszkę (pietruchę zawiązać nitką, a po ugotowaniu wyciągnąć i wyrzucić).  
Dodać wywar z warzyw. Ważne, aby dodać 2-3 łyżki octu żeby barszczyk zachował swój piękny kolor - bez octu robi się brązowawy! 
Po ugotowaniu nie wyciągać buraków, odstawić rondel i dołożyć jednego surowego buraka pokrojonego na ćwiartki. Obrać szarą renetę ze skórek i same skórki włożyć do barszczu. Całość zostawić do dnia następnego. Na drugi dzień łyżką cedzakową wyciągnąć wszystko, w rondlu zostanie tylko czysty barszczyk, który podgrzać i doprawiamy do smaku.

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Teresa

Po co gotować kaszę do gołąbków,które tak długo się gotują,nigdy tego nie robię. Ryż czy kaszę dodaję do farszu surowe!

Dodaj ogłoszenie