Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: kasza "pęcok" z grochem Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Kasza "pęcok" z grochem to jedno z dań podawanych na wililijnej wieczerzy.
Kasza "pęcok" z grochem to jedno z dań podawanych na wililijnej wieczerzy. Anna Kaczmarz
Przepisem na tradycyjną potrawę wigilijną - kaszę "pęcok" serwowaną w gminie Babice podzieliły się panie działające w Kole Gospodyń Wiejskich.

Kasza "pęcok" z grochem to jedna z tych potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole.
 
 Składniki 

  • 1 kg pęcoku 
  • 1 kg grochu (fasola kolorowa) 
  • słonina na okrasę 
  • sól, pieprz 
  • majeranek

 
 
Wykonanie 
Groch moczyć przez noc w wodzie, a następnie gotować go aż do miękkości.  
W drugim garnku ugotować pęcok do miękkości (1 kg pęcoku na 4 l wody). Po ugotowaniu wymieszać groch z pęcokiem i jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu, pilnując jednocześnie, aby się nie przypalił. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na koniec roztopić słoninę i pęcok z grochem okrasić skwarkami.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska