Są takie potrawy, jak na przykład kapusta z grochem, na które czeka się cały rok, a smakują najlepiej tylko w Boże Narodzenie!
- O właściwościach zdrowotnych kapusty kiszonej nie muszę wam opowiadać. Kapusta jest dobra na wszystko, groch też jest dobry. Jak każda potrawa z kiszoną kapustą, kapusta z grochem zyskuje na smaku z każdym odgrzaniem. Dobrze jest więc zrobić ją trzy dni przed Wigilią – mówi nasza Czytelniczka Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga „Lady Kitchen”.
Tradycyjna kapusta z grochem na Wigilię [PRZEPIS]
Składniki
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 0,7 kg łuskanego grochu
- 2 marchewki
- 4 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- dwie duże cebule
- sól, pieprz
- kminek
Wykonanie
Kapustę płuczemy i siekamy na mniejsze kawałki. Do garnka z dużym dnem wlewamy dwie łyżki oleju i przesmażamy kapustę wraz ze startymi na drobnych oczkach marchewkami. Zalewamy litrem wody i dusimy kapustę do miękkości, dodając liście laurowe, ziele i pieprz.
W osobnym garnku gotujemy groch do momentu, aż się zacznie rozpadać. Groch jest łuskany, więc nie wymaga moczenia i szybko się gotuje.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i rumienimy cebulę. Do ugotowanej kapusty dodajemy odcedzony groch i zrumienioną cebulę. Mieszamy razem i chwilę dusimy. Nie dodajemy żadnej zasmażki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem.
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:
