FLESZ - Złoto najdroższe od dekady
Głównym celem warsztatów było zachowanie dziedzictwa kulturowego. Wykład poświęcony świadomości regionalnej wygłosiła dr Joanna Dziadowiec - Greganić z Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego. O tym jak zbudować lokalne archiwum cyfrowe z możliwością prezentowania go w internecie opowiadały Joanna Michałowska i Adriana Kapała z Centrum Archiwistki Społecznej w Warszawie. Na temat Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska oraz systemu certyfikacji produktów regionalnych i tradycyjnych mówiła Anna Glixelli prezes Zarządu IROW.
Były też zajęcia w trzech panelach tematycznych dotyczących wykorzystanie lokalnych zasobów dziedzictwa, ubioru itp.
- Głównym celem warsztatów było pokazanie możliwości rozwoju opartego na lokalnym dziedzictwie i na własnej tożsamości. Mamy nadzieję, że to szkolenie zaowocuje rozwojem KGW – powiedział nam Piotr Janczyk członek zarządu powiatu proszowickiego i Stowarzyszenia IROW.
Warsztaty mogły odbyć się dzięki wsparciu województwa małopolskiego oraz Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, stowarzyszenia Pstrąg Ojcowski oraz Magdaleny Węgiel.
