Sobota 16 listopada 2019 r. na długo pozostanie w pamięci smakoszy regionalnej kuchni podbabiogórskiej oraz amatorów zacnych trunków.
WIDEO: Krótki wywiad
W ten dzień salę w remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Lachowicach wypełniło 13 bogato zastawionych stołów, przygotowanych przez zespoły (koła gospodyń z terenu powiatu suskiego oraz reprezentacja Zespołu Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej) startujące w XIX Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”, którego motywem przewodnim były w Ostateczny werdykt brzmiał następująco:
W kategorii – potrawy typowo regionalne: I miejsce – KGW Lachowice za królika w kapuście, II miejsce – Stowarzyszenie KGW „Siedlisko - Stryszawa Górna”, za rosół z królika z ziemniakami, III miejsce – KGW Stryszawa Dolna, za udziec z królika w sosie borowikowym.