Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prosta lazania wegetariańska z cukinią na obiad. Przepis na sezonowe danie z makaronu wypełnione warzywami. Świetnie smakuje po odgrzaniu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa lazania wegetariańska świetnie smakuje z cukinią, szpinakiem i papryką. Zamiast sosu beszamelowego można użyć warstwy wymieszanych serów.
Domowa lazania wegetariańska świetnie smakuje z cukinią, szpinakiem i papryką. Zamiast sosu beszamelowego można użyć warstwy wymieszanych serów. 123rf.com/francesco83/zdjęcie ilustracyjne
Pyszna lazania wegetariańska to posiłek wypełniony po brzegi sezonowymi warzywami. W przepisie korzystamy z cukinii, papryki i pomidorów. Jednak jeśli lubicie możecie dodać szpinak lub plastry bakłażana. Proponowany przepis nie zawiera tradycyjnego sosu beszamelowego, a mieszankę serów. Zobaczcie przepis na pożywną lasagne wegetariańską.

W skrócie

Lasagne wegetariańska z cukinią to smakowite danie nie tylko dla wegetarian. Porcja warzyw z makaronem i mieszanką serów będzie treściwym posiłkiem dla całej rodziny. To danie bez mięsa będzie świetnie smakować z aromatycznym sosem pomidorowym. Smakosze grzybów mogą dodać do farszu podsmażone pieczarki. Lazania wegetariańska to okazja do przemycenia porcji warzyw także dzieciom.

Lasagne wegetariańska – przepis z cukinią

Liczba porcji: na 10 – 12 porcji.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 12 arkuszy makaronu lasagne,
  • 1 duża cukinia,
  • 300 g szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 puszka pomidorów (ok. 400 g),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżego zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżki przecier pomidorowy,
  • 250 g sera ricotta,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 100 g sera parmezan.

Opcjonalnie:

  • świeża bazylia do dekoracji.

Jak zrobić wegetariańską lasagne?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Następnie trzeba dodać posiekaną cebulę, czosnek i szpinak. Wszystkie składniki należy smażyć przez około 2-3 minuty, aż cebula będzie miękka i lekko złocista.
  3. Po tym czasie trzeba dołożyć do garnka pokrojone w kostkę papryki i plastry cukinii. Następnie trzeba smażyć warzywa przez kolejne 5-7 minut, aż staną się miękkie.
  4. Potem trzeba dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, suszone oregano, suszoną bazylię, sól i pieprz.
  5. Wszystkie składniki powinny być gotowane na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie przemieszaj sos od czasu do czasu.
  6. W międzyczasie trzeba ugotować arkusze makaronu lasagne zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstaw makaron do ostygnięcia.
  7. W małej misce należy połączyć ser ricotta z połową startego sera mozzarella i połową startego sera parmezan.
  8. Składanie lasagne wegetariańskiej: W dużym naczyniu żaroodpornym (około 22 × 33 cm) rozłóż pierwszą warstwę sosu pomidorowego, a następnie połóż arkusze makaronu lasagne.
  9. Na warstwie makaronu trzeba rozłożyć połowę mieszanki serów. Następnie znów rozsmarować warstwę sosu pomidorowego i kolejną warstwę makaronu.
  10. Czynność należy powtarzać, aż wykorzystane będą wszystkie składniki. Na wierzchu ostatniej warstwy makaronu trzeba posypać resztę startego sera mozzarella i sera parmezan.
  11. Lasagnę trzeba piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 25-30 minut, aż ser będzie złocisty i całość dobrze się zrumieni.
  12. Lasagnę wegetariańską trzeba wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem. Przed podaniem można udekorować świeżą bazylią.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Prosta lazania wegetariańska z cukinią na obiad. Przepis na sezonowe danie z makaronu wypełnione warzywami. Świetnie smakuje po odgrzaniu - Strona Kuchni

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska