Agnieszka Delkowska to autorka popularnego bloga LadyKitchen. Zakręcona na punkcie gotowania i książek kucharskich.
Składniki
- podwójny filet z piersi kurczaka lub kawałek piersi indyka
- duży kubek jogurtu naturalnego 0 proc.
- 4 łyżki musztardy Dijon lub innej ostrej musztardy
- 3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki curry - jak ktoś nie lubi można pominąć
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie
Kurczaka oczyścić z błonek, kostek i tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wszystkie pozostałe składniki połączyć w jednolitą marynatę. Zanurzyć w niej kurczaka i odstawić do lodówki na 2 godziny. Idealnie jest na całą noc. Po tym okresie kurczaka wyciągnąć z marynaty i lekko otrzepać. Filet położyć na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Usmażyć z obu stron do zrumienienia. Na patelnię wlać szklankę wody, zredukować ogień pod patelnią i przykryć ją. Pozostawić na ogniu kilka minut. Para z wody spowoduje, że kurczak będzie soczysty.
Na talerzu ułożyć: mieszankę sałat, na przykład rukolę i liście botwiny, kilka kawałków mozzarelli, pomidorki koktajlowe, kawałek świeżego ogórka i kilka oliwek. Całość skropić olejem rydzowym lub oliwą, doprawić pieprzem i solą. Kurczaka ściągnąć z patelni. Odłożyć na chwilę, by odpoczął. Pokroić na plastry.
Ważne!
Nie tylko przy kurczaku, ale przy każdym mięsie, jakie trafia na patelnię. Zawsze obracamy je szczypcami. Nigdy czymś, co przebija włókna mięsa.
