
TOP 15 obiadów na październik. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE - na kolejnych stronach znajdziecie przepisy naszych Czytelników na pyszne jesienne obiady.

Pieczony kalafior na ostro
Składniki
główka kalafiora
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka czosnku w proszku
szczypta mielonego kminku
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
szczypta pieprzu
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Kalafior podzielić na małe różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, tak aby był al dente. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W misce wymieszać oliwę z przyprawami, dodać różyczki kalafiora i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Kalafior umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30. minut. Podawać z sosem czosnkowym lub dowolnymi dodatkami.
Przepis Andżeliki Knop

Kotlety z kalafiora
Składniki
1 kalafior
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie
Kalafiora ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjąć i przestudzić. Kalafiora rozdrobnić na małe różyczki. Do kalafiora dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować owalne kotleciki. Kotlety usmażyć z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Papryka faszerowana kurczakiem KGW Konaszówka
Składniki
4 papryki
300 g piersi z kurczaka
10 dag startej mozzarelli
100 g żółtego sera
250 g pomidorów
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
pół puszki kukurydzy
olej do smażenia
Wykonanie
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą i krótko obsmażyć na patelni, aby tylko zmieniło kolor. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, 4 plasterki zostawić na wierzch. Pomidory i ser żółty również pokroić w kostkę. Jeśli przeszkadzają nam skórki z pomidorów, można je przed pokrojeniem sparzyć i obrać. Usmażonego kurczaka i pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać, lekko posolić do smaku. Gotowy farsz odstawić.
Papryki przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona. Połówki papryki nadziać przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski mozzarellę, którą wcześniej odłożyliśmy. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać szklanką wody lub bulionu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut.