1 z 17
Przewijaj galerię w dół
TOP 15 obiadów na październik.  Kliknij w przycisk "zobacz...
fot. Fot. KGW w Konaszówce

TOP 15 obiadów na październik. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE - na kolejnych stronach znajdziecie przepisy naszych Czytelników na pyszne jesienne obiady.

2 z 17
Pieczony kalafior na ostro...
fot. Fot. Andżelika Knop

Pieczony kalafior na ostro

Składniki
główka kalafiora
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka czosnku w proszku
szczypta mielonego kminku
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
szczypta pieprzu
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie
Kalafior podzielić na małe różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, tak  aby był al dente. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W misce wymieszać oliwę z przyprawami, dodać różyczki kalafiora i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Kalafior umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30. minut. Podawać z sosem czosnkowym lub dowolnymi dodatkami.
Przepis Andżeliki Knop

3 z 17
Kotlety z kalafiora...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Kotlety z kalafiora

Składniki
1 kalafior
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie
Kalafiora ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjąć i przestudzić. Kalafiora rozdrobnić na małe różyczki. Do kalafiora dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować owalne kotleciki. Kotlety usmażyć z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

4 z 17
Papryka faszerowana kurczakiem KGW Konaszówka...
fot. Fot. KGW w Konaszówce

Papryka faszerowana kurczakiem KGW Konaszówka

Składniki
4 papryki
300 g piersi z kurczaka
10 dag startej mozzarelli
100 g żółtego sera
250 g pomidorów
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
pół puszki kukurydzy
olej do smażenia

Wykonanie
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą i krótko obsmażyć na patelni, aby tylko zmieniło kolor. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, 4 plasterki zostawić na wierzch. Pomidory i ser żółty również pokroić w kostkę. Jeśli przeszkadzają nam skórki z pomidorów, można je przed pokrojeniem sparzyć i obrać. Usmażonego kurczaka i pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać, lekko posolić do smaku. Gotowy farsz odstawić.
Papryki przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona. Połówki papryki nadziać przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski mozzarellę, którą wcześniej odłożyliśmy. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać szklanką wody lub bulionu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut.

Pozostało jeszcze 12 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Koniec pięknej kariery. Legenda KS UJ Kraków schodzi z futsalowej sceny

Koniec pięknej kariery. Legenda KS UJ Kraków schodzi z futsalowej sceny

Kiedy tramwaj dojedzie na Azory? Poznaliśmy termin! W planie trzypoziomowy parking

Kiedy tramwaj dojedzie na Azory? Poznaliśmy termin! W planie trzypoziomowy parking

Zobacz również

Mali górale tańczyli, śpiewali i pokazywali regionalną tradycję w Zakopanem

Mali górale tańczyli, śpiewali i pokazywali regionalną tradycję w Zakopanem

Nasza debata. Kredytowy węzeł gordyjski. Co dalej z frankowiczami?

Nasza debata. Kredytowy węzeł gordyjski. Co dalej z frankowiczami?