Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na grilla. Czy owoce można grillować? Przepisy na grillowane owoce: ananasy, brzoskwinie i gruszki

opr. Magda Smoleń
Czy da się grillować owoce? Jak najbardziej! Zobaczcie przepisy na słodkiego grilla!
Czy da się grillować owoce? Jak najbardziej! Zobaczcie przepisy na słodkiego grilla!
Lato w pełni – podobnie jak sezon grillowy. Sprzyja temu czas wakacyjno-urlopowy, w trakcie którego nie musimy czekać do weekendu na ogródkowe biesiadowanie przy rozgrzanym ruszcie. Wśród kiełbas i różnorakich marynowanych mięs coraz częściej układamy warzywa, sery czy pieczywo. A gdyby tak zgrillować owoce?

Grillowane owoce - przepisy. Zachęcamy, aby do tradycyjnego grillowego menu wprowadzić odrobinę słodkiego szaleństwa w postaci… owoców i bakalii! Mogą stanowić deser po wytrawnym posiłku lub zagrać pierwsze skrzypce na grillowym ruszcie. Sprawdź nasze smakowite przepisy i wypróbuj ich przy najbliższej okazji!

Glazurowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii.
Glazurowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii.

Glazurowany grillowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 duży ananas
  • 75 g Orzechy pinii Bakalland
  • 1 opakowanie naturalnego serka kremowego
  • 5 łyżek miodu
  • szczypta cynamonu
  • świeża melisa
  • połówka cytryny

Wykonanie
Obieramy ananasa i wydrążamy środek. Kroimy miąższ w grube plastry i smarujemy je przy pomocy pędzelka miodem. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Gdy zacznie się rumienić, przekładamy na drugą stronę. W tym czasie łyżką nakładamy serek kremowy, aby miał szansę delikatnie rozpuścić się na rozgrzanym ananasie. Po zarumienieniu drugiej strony przekładamy na talerz, posypujemy orzechami pinii i przyozdabiamy listkami świeżej melisy. Polej sokiem cytryny, aby przełamać słodki smak dania.

Sałata z brzoskwiniami BBQ.
Sałata z brzoskwiniami BBQ.

Sałata z brzoskwiniami BBQ [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg świeżych brzoskwini
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 100 g sera koziego
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • ocet balsamiczny

Wykonanie
Brzoskwinie przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Na talerzu wykładamy świeży, umyty szpinak, na nim kładziemy ugrillowane owoce. Całość posypujemy orzechami włoskimi, rozdrobnionym serem kozim i polewamy octem balsamicznym.

Rozpocznij sezon grillowy

Materiały promocyjne partnera
Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem.
Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem.

Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 75 g Orzechów włoski Chandler Bakalland
  • 125 g sera camembert
  • świeża rukola
  • syrop z agawy

Wykonanie
Ser camembert zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Gruszkę kroimy w ósemki i kładziemy na grillu obok sera. Po zrumienieniu gruszek przekładamy je na talerze wyłożony świeżą, umytą rukolą. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy syropem z agawy. Ser pleśniowy odwijamy z folii aluminiowej i układamy na gruszkach. Po przekrojeniu skorupki roztopiony ser rozleje się po słodkich gruszkach stanowiąc smaczny kontrast smaków.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska