Przepis na nietypową zupę wigilijną. Zupa fasolowa z suszonymi śliwkami. Skusicie się?
Składniki
- 2 szklanki fasoli typu jaś
- marchewka
- pietruszka
- szklanka suszonych śliwek
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka wywaru z suszonych grzybów
- przyprawy (sól, pieprz, wegeta)
Wykonanie
Fasolę moczyć w zimnej wodzie 2 godziny - ugotować na pół miękko.
Śliwki moczyć w zimniej wodzie 2 godziny. Wywar z grzybów, marchewkę, pietruszkę (pokrojoną w kostkę) pół łyżki masła, przyprawy według uznania zagotować, dodać fasolę razem z wywarem oraz namoczone śliwki. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę. Dodać do zupy pod koniec gotowania.
Zupa lepiej smakuje, jak po ugotowaniu wystygnie pod przykryciem.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN

Wideo