Z cukinii można zrobić pyszne, warzywne leczo. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Andżeliki Knop, autorki bloga W zielonej kuchni.
Składniki
- duża cukinia
- 3 spore pomidory
- papryka
- 2 cebule
- 5 dużych pieczarek
- 250 ml pasaty pomidorowej
- zioła włoskie
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
Wykonanie
Warzywa umyj. Obraną cukinię, pieczarki i cebulę pokrój w półplasterki, a pomidory i paprykę w dużą kostkę, Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej niewielką ilość oliwy. Następnie przez chwilę podsmaż cebulę, Gdy ta się już zeszkli, dodaj pozostałe warzywa, podlej niewielką ilością wody, dodaj czerwoną soczewicę i duś pod przykryciem ok. 15 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj pasatę pomidorową, sól, pieprz oraz warzywa włoskie. Duś jeszcze na wolnym ogniu ok. 5 minut. Podawaj ciepłe.
Lubisz leczo? Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zainspiruj się!
Zobacz koniecznie:
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:

Wideo