Przetwory. Grzyby w koncentracie pomidorowym [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Grzyby w koncentracie pomidorowym.
Grzyby w koncentracie pomidorowym. Katarzyna Jaworek
Udostępnij:
Przepis na grzyby w koncentracie pomidorowym.

- Grzyby w koncentracie pomidorowym to doskonały dodatek do obiadu. Są szybkie i łatwe do przygotowania - mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Składniki

  • 1 kg grzybów leśnych
  • 3 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej

Wykonanie
Grzyby oczyścić i opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby zalać wodą. Gotować około 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Do cebuli dodać grzyby, koncentrat, ocet oraz cukier. Wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dusić około 5 minut.
Gorące grzyby przełożyć do słoików. Zakręcić i pasteryzować 20 minut.


Zobacz też:
Z czym najlepiej łączyć grzyby? Poradnik i przepisy

Zobacz też:
Zupa kremowa z kurkami

Zobacz też:
Makaron tagiatelle z borowikami i aromatycznym boczkiem

Zobacz też:
Grzyby na zimę do słoika i nie tylko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Dlaczego jesienią tak często chorujemy? - video flesz

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
AgulaT
w zeszłym roku zrobiłam takie grzyby z paru różnych przepisów (chodziło o pomidory w zalewie), w tym roku degustacja wyłoniła zwycięzcę: proporcja w połowie koncentratu (ale najlepiej smakował ten z Kotlina) z puszką świeżych pomidorów. Polecam takie połączenie
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie