- Grzyby w koncentracie pomidorowym to doskonały dodatek do obiadu. Są szybkie i łatwe do przygotowania - mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.
Składniki
- 1 kg grzybów leśnych
- 3 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- sól
- pieprz
- olej
Wykonanie
Grzyby oczyścić i opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby zalać wodą. Gotować około 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Do cebuli dodać grzyby, koncentrat, ocet oraz cukier. Wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dusić około 5 minut.
Gorące grzyby przełożyć do słoików. Zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Zobacz też:Z czym najlepiej łączyć grzyby? Poradnik i przepisy
Zobacz też:Zupa kremowa z kurkami
Zobacz też:Makaron tagiatelle z borowikami i aromatycznym boczkiem
Zobacz też:Grzyby na zimę do słoika i nie tylko

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?