https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory.  Najprostszy dżem z rabarbaru  [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Zobacz przepis na dżem z rabarbaru. Prosty i pyszny!
Zobacz przepis na dżem z rabarbaru. Prosty i pyszny! fot. pixabay
Dżem z rabarbaru to doskonały dodatek do ciast czy naleśników. Zobaczcie przepis!

Rabarbar i cukier! Tyle wystarczy, by przygotować pyszny dżem z rabarbaru. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Janina Czaja.

Składniki: 

  • 2 kg rabarbaru  
  • 1 kg cukru

Wykonanie
Rabarbarowe łodygi obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę.  Owoce włożyć do rondelka i posypać cukrem. 
Smażyć na niedużym ogniu około 2 godziny często mieszając, aby nadmiar soku odparował.  
Dżemem napełnić  wyparzone słoiki i zakręcić. 
Słoiki włożyć do wrzącej wody, do szerokiego garnka wyłożonego ściereczką. 
Pasteryzować 20 minut. 
Dżem ostudzić, trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska