- Ja jestem zachwycona smakiem tej cukinii. Dodatek pasty chili, czosnku i oczywiście najwyższej jakości oliwy z oliwek sprawia, że od tych cukinii. Cukinie należy wybierać małe, nie wyrośnięte, może być odmiana żółta i zielona, teraz mamy sezon więc trzeba korzystać – mówi Agnieszka Sznanjder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.
Składniki na dwa słoiki po 180 ml
- 5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm
Składniki na zalewę
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili
- 1/4 łyżeczki soli
- sok z 1/4 cytryny
- 5 ząbków polskiego czosnku
Wykonanie
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na suchej patelni bez tłuszczu opiec plastry, pozbawiając je wilgoci.
Składniki na zalewę połączyć ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii ułożyć na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oliwy.
Gotowe słoiczki przełożyć do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka. Jest to idealny dodatek do mięs i pasztetów.
