![Domowy sos słodko-kwaśny do spaghetti...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/db/7d/5d19b6d65f546_o_large.jpg)
Przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie [PRZEPISY]
Domowy sos słodko-kwaśny do spaghetti
Składniki
6 kg pomidorów
1,5 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli białej
1 duża puszka ananasów
2 puszki kukurydzy
1 główka czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego oregano
3 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
2 pełne łyżki soli (można więcej jeśli ktoś tak lubi)
3 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie suszonej pietruszki
Wykonanie
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować tak długo aż całkowicie zmiękną. Wymieszać od czasu do czasu, zwłaszcza na początku, by nie przywarły do garnka. Miękkie przetrzeć przez sito, tak by na sicie pozostały jedynie łupki i pestki.
Paprykę umyć, pokroić na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Z zalewy odsączyć jedną puszkę kukurydzy oraz ananasa. Dodać do przetartych pomidorów i gotować około 40 minut. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać pozostałe składniki: ocet, cukier oraz przyprawy i ponownie gotować około 20 minut. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnym soku ananasowym.
Do 1/2 przecieru dodać odcedzoną drugą puszkę kukurydzy. Przełożyć do słoiczków wyparzonych i dobrze osuszonych, a następnie zakręcić i pasteryzować na sucho około 40 minut w temperaturze 120 stopni.
Do przygotowania pikantnego sosu wystarczy dodać dodatkowo 2 małe papryczki chili.
Przepis Joanny Tokarz