Przekąski i przystawki to potrawy, które podawane są przed głównym daniem. W święta wielkanocne nie może zabraknąć więc małego „co nieco” na stole. Co można przygotować? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.
Spis treści
- Ptysie z pastą jajeczno-chrzanową
- Rolada szpinakowa z łososiem na świąteczny stół
- Wielkanocne jajka faszerowane pieczarkami
- Wielkanocny pasztet z królika z jajkiem
- Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem
- Wielkanocne jajka faszerowane na zielono
- Pasta jajeczna z twarogiem, jogurtem i rzodkiewkami
- Jaja z brokułem i boczkiem
- Jajko zapiekane w bakłażanie na suszonych pomidorach
- Śledź po japońsku
- Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:
Ptysie z pastą jajeczno-chrzanową

Składniki na ciasto ptysiowe
- 1/2 szklanki wody
- 50 g masła
- 100 g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
Składniki na pastę
- 5 jajek
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżki świeżego startego chrzanu
- sól
- pieprz
Wykonanie
Ciasto: do garnka wlać wodę. Dodać masło oraz sól. Rozpuścić. Stopniowo przesiewać mąkę. Cały czas mieszając zaparzać ciasto przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Do ciasta dodać jajka i zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskać okrągłe ciasteczka. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Pasta: Jajka ugotować na twardo i obrać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jajka, cebulę, majonez, chrzan oraz przyprawy przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
Upieczone ptysie przekroić na pół. Na spód ptysia nałożyć łyżką lub szprycą porcję pasty, przykryć wierzchem i skleić. Gotowe ptysie ułożyć na talerzu.
Przepis Katarzyny Jaworek
Rolada szpinakowa z łososiem na świąteczny stół

Składniki
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 opakowania serka twarogowego chrzanowego
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni odparować szpinak i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem- ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blaszkę (płaską, taką z piekarnika) wyłożyć papierem. Białka ubić na sztywno, żółtka dodać do przestudzonego szpinaku, delikatnie wymieszać, do masy przesiać mąkę, wymieszać. Masę rozprowadzić na przygotowaną blaszkę. Piec 15 minut, odstawić do wystudzenia. Na szpinakowym placku rozsmarować serek chrzanowy, przykryć plastrami łososia układając jeden przy drugim, zwinąć roladę w folię i włożyć do lodówki do stężenia. Kroić w plastry.
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Wielkanocne jajka faszerowane pieczarkami

Składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 10 świeżych pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, vegeta do smaku
Wykonanie
Pieczarki obrać i pokroić w plastry, przelać wrzątkiem i odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na maśle, dodać pieczarki i około 5 minut dusić pod przykryciem. Wystudzone grzybki rozdrobnić blenderem, dodać żółtka, przyprawić do smaku. Tak przygotowaną pastą napełnić białka. Udekorować według własnej fantazji i uznania.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Wielkanocny pasztet z królika z jajkiem

Składniki
- 1 królik - około 1 i 1/2 kg
- 1/2 kg podgardla wieprzowego
- 1 duże udko z kurczaka
- 20 dag słoniny
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułka
- 1 mały seler
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- 3-4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Dodatkowo
- foremki aluminiowe lub wąska brytfanka do upieczenia pasztetu
Ewentualnie
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Królika, królika, podgardle i udko opłukać, ułożyć w rondlu, zalać wodą, dodać ziele angielski i liść laurowy. Gotować około dwóch godzin na wolnym ogniu.
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić, aby powstały rumiane skwareczki. Dodać pokrojoną cebulę i przez 5 minut dusić. Do tak przygotowanego tłuszczu dodać opłukane i osuszone wątróbki, przykryć patelnie i dusić 8-10 minut. Odstawić do wystudzenia. Ugotowane mięso obrać z kości. Bułkę namoczyć w szklance wywaru. Mięso, wątróbkę i namoczona bułkę zemleć dwa razy. Do masy dodać jajka i przyprawy: pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Wyrobić na pulchną masę, nałożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem do wysokości trzech czwartych foremki. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny, pasztet jest upieczony gdy lekko się zrumieni.
Podawać z żurawiną.
Nakładając pasztet do foremek, można dodać jajka ugotowane na twardo.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem

Składniki
- 6 jajek
- 4 łyżki majonezu lub jogurtu typu greckiego
- 10 dag wędzonego łososia
- 2 łyżki likieru jajecznego
- płatki migdałowe
- sól
- pieprz biały
- kruche minibabeczki do nadzień słonych (np. Dan Cake)
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu przekroić na pół, oddzielić delikatnie żółtko od białek. Żółtka umieścić w misce, dodać majonez lub jogurt grecki, drobno posiekanego łososia i likier jajeczny. Dodać pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Powstałą masą jajeczną wypełnić minibabeczki. Pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania oddzielnej przekąski i nadziać, np. drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym z dodatkiem majonezu.
Wielkanocne jajka faszerowane na zielono

Składniki
- średni brokuł
- 150 g sera feta
- 30 g pestek dyni
- 100 g rukoli
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
- sok z połowy cytryny
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować ok. 3-4 minut, tak aby był al dente. Odstawić do przestygnięcia. Fetę pokroić na małe kawałki, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i osuszyć. W misce malaksera umieścić brokuły, fetę, rukolę, pestki dyni, musztardę i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Jajka faszerować pastą.
Przepis Andżeliki Knop
Pasta jajeczna z twarogiem, jogurtem i rzodkiewkami

Składniki
- 5 jajek
- 20 dag twarogu
- gęsty jogurt naturalny
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- kilka rzodkiewek
- szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie
Jajka ugotować, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki zetrzeć lub pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić. Posypać szczypiorkiem.
Przepis Katarzyny Skuty
Jaja z brokułem i boczkiem

Składniki
- 8 jajek
- 35 dag brokułów
- 50 g wędzonego boczku
- 150 ml śmietany 22 proc.
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki musztardy
- pieprz biały
- szczypta cukru, sól
Wykonanie
Jajka zalać zimną wodą, dodać odrobinę soli i doprowadzić do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączyć palnik i pozostawić jajka na 10 minut w wodzie. Po tym czasie przelać jajka zimną wodą i odstawić. Ten sposób gotowania jajek zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Ostudzone jajka obrać i pokroić na połówki.
Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody. Zblanszować ok. 5 min. i odcedzić na sicie, pozostawiając ok. 300 ml wody, w której gotował się brokuł. Brokuła przelać zimną wodą, aby zachował zielony kolor. Do rondelka wrzucić boczek pokrojony w kostkę. Smażyć do wytopienia się tłuszczu i przełożyć na talerz. Do tego samego rondelka wrzucić masło. Kiedy masło się rozpuści, dodać mąkę i energicznie zamieszać, by powstała jasna zasmażka. Nie przerywając mieszania dolać bulion, śmietankę i wodę z brokułów. Wody z brokułów dodać tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Sos powinien być gładki, kremowy, konsystencji ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać musztardę i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na półmisek wylać 3/4 sosu, ułożyć połówki jajek i różyczki brokuła. Wierzch udekorować pozostałym sosem i posypać bekonem.
Przepis Iwony Borowiec
Jajko zapiekane w bakłażanie na suszonych pomidorach

Składniki
- 1 bakłażan
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Wykonanie
Bakłażana przekroić na pół. Łyżką wydrążyć gniazda nasienne. Bakłażana posmarować olejem. Pomidory suszone pokroić w paski. Pomidory ułożyć we wgłębieniach w bakłażanie. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Bakłażany ułożyć na blaszce. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Bakłażany wyjąć z piekarnika. Do wgłębień w warzywie wbić jajko. Znów włożyć do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek
Śledź po japońsku

Składniki
- 4 płaty śledzia solonego
- 4 łyżki sałatki jarzynowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki majonezu kieleckiego
- 1 cytryna
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Wykonanie
Śledziki wymoczyć około 1 godziny , w tym czasie pokroić cebulkę w wiórki, lekko posolić, posypać 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu. Cebulkę mocno zgnieść i zostawić na 20 minut. Po tym czasie mocno wygnieść: powinna puścić sok. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Następnie dodać do niej majonez i wymieszać. Na talerz nałożyć sałatkę na 4 kupki, następnie każdą owinąć płatem śledziowym. Na środku powstałej potrawy nałożyć połówkę jajka i przykryć to umiejętnie kopczykiem z cebuli.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:
