W Gorcach o rdzennej, tradycyjnej kuchni się nie zapomina. Dlatego Koło Gospodyń Wiejskich wraz ze stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny” wydało książkę „Smaki gorczańsko-pienińskie”. Można tam znaleźć przepisy na smaczne regionalne dania, przyrządzone w oparciu o receptury gospodyń wiejskich. Zebrane potrawy, udostępnione przez mieszkańców gmin Krościenko nad Dunajcem, Czorsztyn oraz Ochotnica Dolna, pachną swojsko i rodzinnie, przypominając dawne czasy, kiedy cała rodzina zasiadała do stołu po ciężkim dniu pracy.
Składniki na gulasz
- 1,20 kg baraniny lub łopatki wieprzowej
- smalec lub olej do smażenia
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 kg białej kapusty (główka)
- 0,30 kg kiszonej kapusty
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- pieprz i sól do smaku
Składniki na kopytka
- 1 kg ziemniaków
- 0,25 kg mąki
- 2 jajka
Wykonanie
Gulasz: Mięso dobrze opłukać pod bieżącą wodą, wyjąć wszelkie kości i ich pozostałości, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić w kostkę. Oprószyć solą i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone kawałki mięsa zalać wodą i dusić do miękkości.
Kapustę białą pokroić w kostkę i ugotować. W osobnym naczyniu ugotować kapustę kiszoną.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu. Do mięsa dodać kapusty oraz cebulę. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć cały czas mieszając, aż mąka nabierze złotego koloru. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do potrawy.
Czosnek drobno pokroić i dodać do gulaszu razem z przyprawami.
Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki lekko przestudzić i przepuścić przez praskę. Dodać do nich mąkę i jajka, wyrobić ciasto.
Z ciasta formułować niewielkie wałeczki i pociąć na kopytka. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę i gdy wypłyną na wierzch, gotować przez ok. 2-3 minuty.
Zobacz też:Nie samym mięsem człowiek żyje! Rozmowa z Dorotą Sokół, dietetyczką
Zobacz też:TOP 10 przepisów naszych Czytelników na szparagi
Zobacz też:TOP 10 najlepszych ciast z truskawkami naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN