https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rekordowo wysoki wzrost cen wieprzowiny. Rolnicy się cieszą, konsumenci - mniej

Barbara Kociakowska
Ceny wędlin wzrosły nawet o kilkanaście procent
Ceny wędlin wzrosły nawet o kilkanaście procent Polska Press
Ceny żywca wieprzowego w ciągu dwóch ostatnich miesięcy wzrosły nawet o 50 proc., a mięsa i wędlin od kilku do kilkunastu procent. Za kilogram schabu trzeba zapłacić już około 17 zł, o kilka zł więcej niż kilka tygodni temu. W tym roku wieprzowina i jej przetwory na pewno tanie nie będą. Powód? ASF w Chinach.

Zbigniew Radomski, rolnik ze wsi Świerzbienie w powiecie monieckim, mówi, że teraz za tuczniki otrzymuje cenę o 50 procent wyższą niż jeszcze dwa miesiące temu. Żywiec wieprzowy sprzedaje po 6 zł/kg, a jeszcze niedawno mógł liczyć tylko na 4 zł/kg.

– Oby ta cena utrzymała się jak najdłużej – mówi gospodarz. – Pozwoliłaby rolnikom zrekompensować ostatnie bardzo chude lata, kiedy to nie można było liczyć na żaden zarobek.

Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole zauważa, że tylko w ciągu jednego miesiąca cena żywca wieprzowego wzrosła o 19 proc. I dodaje, że w najbliższych miesiącach wieprzowina będzie rekordowo droga.

Czytaj też: Poznajmy 100 najlepszych producentów mleka w woj. podlaskim
Z kolei Łukasz Czech, analityk w Banku BNP Paribas podkreśla, że wzrost cen żywca wieprzowego, który miał miejsce w ciągu tygodnia (było to pod koniec I kwartału br.) był największy, jaki odnotowaliśmy od czasu wejścia do Unii Europejskiej. Dlatego w najbliższym czasie czeka nas stabilizacja cen.

– Już teraz większe gospodarstwa otrzymują za kilogram żywca 6 zł – mówi Łukasz Czech.

Zauważa, że ceny mięsa wieprzowego w sklepach także wzrosły, ale nie jest to tak duży wzrost, jaki miał miejsce w przypadku żywca.

Powodem sytuacji, z której bardzo cieszą się rolnicy, a znacznie mniej konsumenci, jest wystąpienie wirusa afrykańskiego pomoru świń w Chinach. ASF szybko się rozprzestrzenia, szacuje się, że pogłowie trzody chlewnej spadło tam o 30 proc.

– To tyle, ile wynosi cała produkcja trzody w Stanach Zjednoczonych, które są jej trzecim producentem na świecie – tłumaczy obrazowo Jakub Olipra.

I choć Polska nie może eksportować wieprzowiny do Chin ze względu na to, że również walczy z ASF, to pośrednio korzysta na tej sytuacji, gdyż zapotrzebowanie na trzodę chlewną w Europie jest ogromne. Należy zatem oczekiwać, że wzrost cen wieprzowiny będzie znaczący. Tym bardziej, że Chiny prowadzą rozmowy dotyczące kolejnych transz zamówień. Jeśli do nich dojdzie, ceny mogą znów wzrosnąć.

– Ceny idą w górę lawinowo, z tygodnia na tydzień kupujemy coraz droższe mięso – zauważa Zdzisław Kunicki, prezes zakładów mięsnych ZMB Białystok. – Skala jest tak duża, że jako producent wędlin musimy podnieść ceny produkowanych wyrobów. Tworzymy nowe cenniki, wyższe o kilkanaście procent.

Ale nie tylko wieprzowina będzie drożeć. Wzrosły już ceny innych gatunków mięsa, zwłaszcza drobiu, który jest najpopularniejszym zamiennikiem dla wieprzowiny.

Czytaj też: Rolnik już nie wybuduje ogromnej chlewni w centrum wsi. Jest projekt tzw. ustawy odorowej

Jakub Olipra nie ukrywa, że sytuacja na rynku trzody jest trudna i dynamiczna – zmienia się z tygodnia na tydzień. Jego zdaniem jednak ceny mięsa wieprzowego i wędlin nie wzrosną w takim stopniu, jak żywca. Dlaczego? Bo w ostatnim czasie ceny żywca były bardzo niskie, poniżej opłacalności. Zakłady miały więc zapas cenowy i pole manewru. Na przykład w marcu tego roku wieprzowina była tańsza niż przed rokiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Hmmm i do tego jakie zdrowe.

Dziękujemy unii za te dary ehh ohh.

Juz wojny są niepotrzebne żeby dany kraj wybić.
g
gosc
wiecej im zgnije warzywa w marketach splesniale zwiedniete kilo pekinskiej 7 zl 99gr kapusta mloda jak piastka 4 zl 99 gr niech sobie swinie kupia i tymi zwiednietymi karmia mieso kupilem kawalek lopatki to na kilometr smierdziala wolowine widzialem po 79 zl 99gr i to jaka czarna ochyda a cale sterty zywnosci z krotkim terminem niektore na pol splesniale smacznego
w
wania
Unia wykręciła naszemu chłopu ręce i teraz chłop będzie chodził w gipsie a żyd zachodni będzie łyżeczka karmił naszego chłopa ochłapem.
G
Gość
Napiszcie w końcu prawdę o trzodzie , Łamerykańska firma hoduje u naszych upadłych przeważnie rolników miliony tuczników i wykończyli nas prawdziwych hodowców a teraz poduktują swoje ceny a nasz rolnik z nimi nie ma szans bo tam tucznik rośnie szypciej jak leci kula W 3 mies, i jest smaczne i ekologiczne mięso dodam ze POLSKI ROLNIK hoduje sr,6-7 miesiecy
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska