https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym. Istna rozpusta w sam raz na weekend [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym. Zobacz przepis.
Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym. Zobacz przepis.
Rolada bezowa – deser, który cudownie łączy słodki smak kruchej bezy, z delikatną masą mascarpone z czereśniami oraz aromatycznym masłem orzechowym. To idealny sposób na celebrowanie wyjątkowych okazji oraz test kulinarnych umiejętności. Choć beza nie należy do najprostszych przepisów, z poniższymi wskazówkami powinno pójść jak po maśle (a najlepiej orzechowym!).

Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym [PRZEPIS]

Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym.
Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym.

Składniki (foremka płaska ok. 30x25 cm):

  • 6 jajek L
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 op. orzechów laskowych KRESTO 100 g
  • 3–4 łyżki oleju Rapso (+ do wysmarowania)
  • 250 g mascarpone
  • 300 g śmietany 36%
  • 500 g czereśni
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wysmaruj olejem.
Białka oddziel bardzo dokładnie od żółtek. (nie może być nawet odrobiny żółtka w białku).
Następnie ubij białka i dodaj powoli łyżką cukier. UWAGA! Po każdej łyżce miksuj 3–4 minuty, aż do zużycia całego cukru. Po tym czasie miksuj jeszcze ok. 5 minut. Weź między palce odrobinę piany, nie powinno się wyczuwać drobinek cukru. Masa powinna być sztywna i lśniąca.
Pianę równomiernie wyłóż na foremkę.
Formę włóż do nagrzanego do 150°C piekarnika i piecz 25 minut z termoobiegiem. Jeżeli beza zacznie się brązowić, zmniejsz temperaturę.
W międzyczasie przesyp orzechy na patelnię i praż, często potrząsając patelnią.
Orzechy otrzyj w rękach pozbawiając je skórki. Zmiksuj je z olejem i dodaj sól.
Śmietanę i mascarpone przełóż do misy miksera, a następnie zmiksuj do uzyskania gęstej masy. Do całości dodaj wydrylowane czereśnie i wymieszaj.
Upieczoną bezę wyciągnij z piekarnika, wysmaruj masłem orzechowym, a po 5 minutach wyłóż masę z czereśniami.
Roladę zwiń pomagając sobie papierem do pieczenia.
Uformowaną roladę włóż na 3–4 godziny do lodówki. Najlepiej owinąć ją folią aluminiową lub spożywczą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska