Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewająca jesienna zupa dyniowa z pieczonym czosnkiem [PRZEPIS]

mad
Zupa z dyni.
Zupa z dyni. materiały prasowe
Przepis na zupę z dyni z pieczonym czosnkiem.

Sezon na dynie wciąż trwa! Proponujemy rozgrzewającą zupę z dyni.

Składniki

  • 1 niewielka dynia piżmowa
  • 1 główka czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • pół jabłka
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki chilli
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 100 g pestek dyni Bakalland
  • sól, pieprz
  • masło

Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Główki czosnku zawinąć razem z tymiankiem i kilkoma kroplami oliwy w folię aluminiową, wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut do miękkości.
W tym czasie w rozgrzanym garnku roztopić masło. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule i smażyć do momentu, aż się zeszklą. Dorzucić obrane i pokrojone: marchewkę, jabłko, korzeń pietruszki oraz selera. Smażyć chwilę, po czym dodać również obraną i pokrojoną na cząstki dynię. Smażyć całość przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dolać bulion i dodać przyprawy. Gotować warzywa w bulionie do miękkości. Pod koniec dodać upieczony, obrany czosnek i całość zblendować na krem. Zupę nałożyć do miseczek, dodać łyżkę śmietany. Nadać daniu chrupkości posypując zupę pestkami dyni. Podawać z makaronem, kaszą lub grzankami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska