Sezon na dynie wciąż trwa! Proponujemy rozgrzewającą zupę z dyni.
Składniki
- 1 niewielka dynia piżmowa
- 1 główka czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- pół jabłka
- 1 łyżeczka curry
- pół łyżeczki chilli
- 1,5 l bulionu warzywnego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 100 g pestek dyni Bakalland
- sól, pieprz
- masło
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Główki czosnku zawinąć razem z tymiankiem i kilkoma kroplami oliwy w folię aluminiową, wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut do miękkości.
W tym czasie w rozgrzanym garnku roztopić masło. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule i smażyć do momentu, aż się zeszklą. Dorzucić obrane i pokrojone: marchewkę, jabłko, korzeń pietruszki oraz selera. Smażyć chwilę, po czym dodać również obraną i pokrojoną na cząstki dynię. Smażyć całość przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dolać bulion i dodać przyprawy. Gotować warzywa w bulionie do miękkości. Pod koniec dodać upieczony, obrany czosnek i całość zblendować na krem. Zupę nałożyć do miseczek, dodać łyżkę śmietany. Nadać daniu chrupkości posypując zupę pestkami dyni. Podawać z makaronem, kaszą lub grzankami.
Zobacz też:Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem
Zobacz też:TOP 10 dań ze szpinakiem naszych Czytelników
Zobacz też:Zupa-krem z buraków i pieczonych jabłek