Przepisem na krem z buraków i pieczonych jabłek podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Dębińska-Łatak.
Składniki na bulion
- 310 g marchwi (3 szt.)
- 180 g pietruszki (2 szt.)
- 100 g selera (1/5 dużego)
- 90 g cebuli (1 szt.)
- 80 g kapusty (2 liście)
- 2 listki laurowe
- 2 l wody
- płaska łyżeczka soli
Składniki na krem
- 1 kg małych buraków
- 2 jabłka
- 4 duże ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- 100 g fety
- kilka gałązek świeżego tymianku
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową, piec przez godzinę i pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Razem z burakami wstawić w naczyniu żaroodpornym jabłka w całości i czosnek w łupinach. Wyjąć naczynie po 40 minutach, jabłka powinny się rozpadać, a czosnek w środku zmięknąć.
Marchew, seler, pietruszkę i cebulę obrać. Wszystkie warzywa umyć i wrzucić do wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny, do czasu aż warzywa zmiękną, a część wywaru wyparuje. Pod koniec gotowania posolić do smaku. Wyjąć warzywa z bulionu, nie będą potrzebne.
Buraki obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, a następnie na ósemki. Z pieczonych jabłek wydrążyć cały miąższ, obrać czosnek z łupiny. Podczas pieczenia jabłek pojawi się sok w naczyniu – nie wylewać go.
Buraki, jabłka, czosnek, sok z pieczonych jabłek dodać do bulionu i zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem (zupa lepiej smakuje gdy jest pikantna). Zagotować, zdjąć z ognia i doprawić sokiem z cytryny. Przelać krem na talerze, posypać pokruszoną fetą i tymiankiem. Od razu podawać.
Zobacz też:Francuska zupa cebulowa
Zobacz też:Pomysł na obiad: placuszki z kaszy gryczanej
Zobacz też:Dania mączne: kopytka, pyzy, knedle, proziaki, pierogi. TOP 10 dań naszych Czytelników
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN