Przepis na danie jednogarnkowe dla tych, którzy nie liczą kalorii! Ale jesienią warto sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Dietą, która idealnie wpisuje się w jesienny klimat, jest dieta rozgrzewająca. Przy komponowaniu takiego menu warto uwzględnić korzenne przyprawy, które wzbogacą smak dań i podniosą temperaturę ciała. Doskonałym uzupełnieniem bardzo popularnych ostatnio zup kremów będą aromatyczne składniki o właściwościach leczniczych. Znany od lat z dobroczynnego antybakteryjnego działania czosnek nada gęstej i sycącej zupie wyrazisty charakter, a pobudzający imbir korzystnie wpłynie na trawienie.
Składniki na około 4 porcje
- 1 litr gęstego rosołu (najlepiej z mieszanych mięs: kurczaka, wołowiny i rurkowych kości wołowych)
- wszystko co zostaje po ugotowaniu rosołu, czyli pietruszka, seler, por, marchewka, cebula, kapusta i mięso
- 1 paczka frankfurterek lub „ślązaczek” firmy Berger
- 500 g pokrojonej w kostkę dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 średniej wielkości cebuli
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 2 gałązki koperku
- 2 gałązki bazylii
- 1 gałązka lubczyku
- świeżo mielony pieprz
- sól
Wykonanie
Odmierzyć około 0,5 l rosołu, dodać warzywa z rosołu i mięso, pokrojoną w kostkę dynię, bazylię, lubczyk, czosnek, pieprz i miksować to całe towarzystwo, aż do uzyskania szorstkiej konsystencji. Następnie przelać do garnka, dodać resztę rosołu, zamieszać i gotować kilka minut ciągle mieszając. Trzeba uważać w trakcie gotowania na wychlupy zupy, bo jest gęsta i gorąca jak smoła. Pod koniec dodać do tego jeszcze śmietany i krótko zagotować.
W międzyczasie pokroić kiełbaski na małe kawałki oraz pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć razem na maśle. Zupę przelać na talerze. Na koniec dodać na środek smażoną kiełbasę i posypać koperkiem.
Zobacz też: Schab po bałkańsku z warzywami
Zobacz też:Panzanella, czyli toskańska sałatka z dojrzałych pomidorów i chleba
Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?
Zobacz też:Kolumbijskie smaki w twojej kuchni – arepa i empandas
Zobacz też:Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN