https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z młodego bobu z serem i miętą to prawdziwy smak lata [PRZEPIS]

mad
Sałatka z młodego bobu z serem i miętą. Zobacz przepis.
Sałatka z młodego bobu z serem i miętą. Zobacz przepis. Fot. materiały prasowe
Jak w pełni wykorzystać sezon na zdrowy, apetyczny i pożywny bób? Doskonałym sposobem stanie się przygotowanie wyśmienitej i prostej sałatki z bobem w roli głównej. Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą to doskonały pomysł na letnie przyjęcia, jak i inspiracja na pożywną kolację w promieniach zachodzącego słońca.

Sałatka z młodego bobu z serem i miętą [PRZEPIS]

W sezonie letnim watro sięgać po bób. Jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy.

Składniki:

  • 0,5 kg młodego bobu
  • 50 g orzeszków piniowych
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)
  • 50 ml oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • szczypta grubo zmielonego pieprzu

Wykonanie:
Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.
Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.
Smacznego!

Zobacz też inne przepisy na letnie dania:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska