https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sernik Magdy Gessler. Ten sernik robi furorę na świątecznym stole. Wychodzi niezwykle puszysty! 20.12.24

Redakcja Kraków
Przygotuj świąteczny sernik z przepisu Magdy Gessler. Przejdź do galerii i zobacz krok po kroku jak go przygotować.
Przygotuj świąteczny sernik z przepisu Magdy Gessler. Przejdź do galerii i zobacz krok po kroku jak go przygotować. pixabay.com
Sernik z przepisu Magdy Gessler to placek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. I chociaż z sernikiem wiąże się wiele sporów - między innymi o to czy lepszy jest ten z rodzynkami czy bez niezmiennie króluje na polskich stołach. Jeśli zastanawiasz się jaki sernik przygotować w tym roku, skorzystaj z przepisu na sernik Magdy Gessler i zaskocz swoich gości.

Spis treści

Sernik - ikoniczny placek polskich świąt

Sernik na polskich salonach pojawił się około XVII w. Przyjmuje się, że klasyczny sernik wiedeński został przywieziony do kraju przez Jana III Sobieskiego po jego powrocie z Wiednia. Wcześniej w staropolskiej kuchni przygotowywano deser który zawierał twaróg i był prekursorem współczesnego sernika, a nazwano go arkasem.

Sernik na święta z przepisu Magdy Gessler

W Internecie można znaleźć niezliczoną ilość przepisów na sernik. Wśród tych, który w ostatnim czasie cieszy się sporą popularnością, jest świąteczny sernik z przepisu Magdy Gessler, która zdradza co zrobić, aby sernik był puszysty i nie opadł. Kliknij poniższy przycisk "PRZEPIS" przejdź do galerii i zobacz krok po kroku jak przygotować świąteczny sernik z przepisu Magdy Gessler, który nigdy nie opada.

Sernik z rodzynkami czy bez

Pomimo tego , że niezaprzeczalne jest królem polskich świąt często jest tematem wielu sporów. Jedni uważają, że sernik powinien być puszty i kremowy inni, że twardy i zbity. Tematem sporów są także rodzynki. Dla jednych sernik bez rodzynek to nie sernik, a dla innych rodzynki w serniku są nieakceptowalne. A skąd pomysł na rodzynki w serniku? Przede wszystkim mocno ususzone rodzynki po namoczeniu nabierają smaku i aromatu użytej cieczy. Ich właściwości można więc wykorzystać do wzbogacenia podpicia smaku potrawy lub ciasta.

Rodzynkowy spór doczekał się nawet badań przeprowadzonych przez agencję SW Research! Jak pokazały jego wyniki, 36 proc. respondentów preferowało wersję z rodzynkami. Dla 35 proc. było to zupełnie obojętne – tak samo chętnie wybierają ciasto z dodatkiem, jak i bez.

Pozytywne właściwości rodzynek

•       zmniejszają stany zapalne w organizmie,

•       chronią np. przed demencją i chorobą Alzheimera,

•       zapobiegają anemii

•       wykazują działanie przeciwbakteryjne,

•       chronią zęby przed próchnicą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska