Czym jest próchnica?
Jest chorobą zakaźną i procesem patologicznym wywołanym przez czynniki zewnątrzustrojowe. Cement obejmuje tkanki zęba (szkliwo, zębinę) powodując odwapnienie i rozpad zawartych w nich substancji organicznych.
Co ją wywołuje? Jakie produkty?
Głównie jest wywoływana przez współdziałanie czterech czynników. Pierwszy to płytka nazębna, drugi odpowiednie węglowodany (głównie sacharoza), trzeci to podatność zęba, a ostatni - czas. Wbrew pozorom, cukry nie są przyczyną rozwoju próchnicy, ale czynnikiem modyfikującym ryzyko choroby. Pomimo częstego spożywania cukrów, na zębach pozbawionych płytki nie powstanie próchnica.
Jak jej zapobiegać i jak dbać o zęby?
Przede wszystkim ważne jest dbanie o prawidłową higienę jamy ustnej (szczotkowanie, płukanie jamy ustnej, nitkowanie przestrzeni międzyzębowych). Trzeba także pamiętać o odpowiedniej diecie. Zwalczanie szkodliwych przyzwyczajeń, takich jak spożywanie słodyczy, w tym słodkich napojów, pokarmów twardych, ziarnistych, w tym świeżych owoców i warzyw. Unikajmy żucia gumy 10-20 min po posiłku.
Możemy zastąpić zwykły biały cukier np. erytrytolem, czyli cukrem o zerowym indeksie glikemicznym, który nie wywołuje próchnicy. Ostatnie i najważniejsze jest regularne chodzenie do dentysty na przeglądy stomatologiczne i uczenie dzieci dobrych nawyków zarówno żywieniowych jak i higienicznych.
Co ma wpływ na wystąpienie próchnicy?
Głównie dieta próchniczotwórcza, drobnoustroje, wrażliwość powierzchni szkliwa, ale też nieprawidłowa higiena i nieregularne kontrole. Bez nich nie można zdiagnozować ogniska próchnicowego w najwcześniejszej fazie rozwoju.
Jak długo tworzy się próchnica?
Nie ma konkretnego przedziału czasowego, u każdego pacjenta przebieg jest inny i inny jest również przedział czasowy.
Jak wygląda leczenie tej choroby ? Czy jest długotrwałe?
Polega ono na usunięciu próchnicy poprzez oczyszczenie ubytku z zainfekowanych tkanek i odbudowę odpowiednim materiałem zęba. Czas leczenia zależy oczywiście od stopnia zaawansowania próchnicy, indywidualnych predyspozycji pacjenta, a także dobrej współpracy między lekarzem a pacjentem.
Jakie są rodzaje próchnicy?
Jest ich aż siedem. Próchnica: wtórna (wokół wypełnienia), nietypowa (w zębie pozbawionym żywej miazgi), ukryta (na powierzchni żującej pod zdrowym szkliwem), kwitnąca (nagła gwałtowna destrukcja wielu zębów), okrężna (obejmuje przyszyjkową część zęba), butelkowa (zazwyczaj u dzieci które zasypiają z butelką wypełnioną słodkim napojem) i ostatnia, korzenna. Jak sama nazwa wskazuje, jest umiejscowiona w korzeniu zęba.
Jak wygląda diagnostyka ?
Najlepiej udać się do lekarza stomatologa w celu dokładnego zbadania uzębienia. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że pojawiła się u nas próchnica. Są cztery metody diagnozowania. Tylko dzięki pierwszej, czyli wizualnej, sami możemy spróbować wykryć próchnicę. Pozostałe trzy metody (radiologiczna, elektryczna i oparta na zjawiskach optycznych, takich jak przeświecanie i fluorescencja) są stosowane w gabinetach stomatologicznych.