Dla Pań z KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki ) przygotowania do świąt Bożego Narodzenia są równie przyjemne jak samo świętowanie. - Dania wigilijne i szczególna atmosfera Świąt Bożego Narodzenia to chyba to, na co czeka każdy z nas cały rok. Oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami, klusek z makiem, kapusty z grochem i smażonego karpia proponujemy troszkę odmiany na stole. Stąd pomysł na rewelacyjnego śledzia ze śliwkami - mówią Panie.
Przepis na śledzia faszerowanego wędzonymi śliwkami
Składniki:
- 10 płatów śledziowych
- 5 cebul
- natka pietruszki
- 100 ml miodu
- 20 dag wędzonych śliwek
- 100 ml nalewki śliwkowej
- 200 ml czerwonego wina
- 10 liści laurowych
- 20 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka octu balsamicznego
- goździki
- pieprz czarny
- sól cukier
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, posypać solą i cukrem. Miód zagotować, wrzucić do niego śliwki, ostrożnie dodać nalewkę i czerwone wino, liście laurowe, ziele angielskie, ocet balsamiczny i goździki. Zaprawę gotować do zredukowania do 1/3 objętości płynu. Wystudzić, wymieszać z cebulą. Śledzie ułożyć w naczyniu i warstwami przekładać zaprawą. Przykryć i pozostawić na 12 godzin. Przed podaniem śledzie zwinąć w pierścienie, spiąć wykałaczkami i napełnić śliwkową zaprawą.
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:
