Śledziówka 2019 tuż-tuż, bo już 5 marca. Zobaczcie przepis Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy na pyszne śledzie w śmietanie.
Składniki
- 6 filetów śledziowych
- 200 g śmietany 18% od OSM Piątnica
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki.
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku.
Do gotowego sosu śmietanowo-koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.
Zobacz też:TOP 10 przepisów na świąteczne śledzie naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 12 przepisów na naleśniki naszych Czytelników. Na słono i na słodko
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszny gulasz naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszną tartę
Zobacz też:TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz też:TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników
Sprawdź się, czy jesz po krakowsku! Magda Gessler odpadnie przy pierwszym pytaniu. QUIZ
Źródło: Agencja TVN