Śledziówka 2024 - przepisy na sałatki śledziowe naszych Czytelników:
Spis treści
- Sałatka śledziowa z ziemniakami Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]
- Prosta sałatka śledziowa z burakami Sylwii Ładygi [PRZEPIS]
- Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką Katarzyny Jaworek [PRZEPIS]
- Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]
- Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]
![Śledziówka 2024. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d5/47/5c7ce6b2abf92_o,size,380x238,q,71,h,804843.jpg)
Sałatka śledziowa z ziemniakami Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]
Składniki
- 4-5 średniej wielkości ziemniaki
- 2 średniej wielkości marchewki
- 50 g żółtego sera
- 7 płatów śledziowych
- 1 puszka groszku zielonego
- 3-4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę.
Dodać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Śledzie przekroić wzdłuż na połówki, następnie na nieduże kawałki. Wsypać groszek zielony, dołożyć majonez, sól i pieprz, wymieszać.
![Śledziówka 2024. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/46/fd/5c7ce6e6c79f7_o,size,380x238,q,71,h,3e54cb.jpg)
Prosta sałatka śledziowa z burakami Sylwii Ładygi [PRZEPIS]
Składniki
- 500 g matiasów w oleju
- pół dużego jabłka
- 2 ugotowane buraki
- 4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pieprz
- łyżka octu winnego białego
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem.
Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
![Śledziówka 2024. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f2/1a/5c7ce72c0ce94_o,size,380x238,q,71,h,0efbc8.jpg)
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką Katarzyny Jaworek [PRZEPIS]
Składniki
- 1/2 kg śledzi matiasów
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- por
- 1/2 słoiczka cebulki marynowanej
- 3 jajka
- 3,5 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
![Śledziówka 2024. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/01/ed/5c7ce77b6fc87_o,size,380x238,q,71,h,3a19d6.jpg)
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]
Składniki
- 3-4 płaty śledzia po wiejsku
- puszka czerwonej fasoli
- 3-4 ogórki konserwowe
- 100 g żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- ok. 3-4 łyżki majonezu
Wykonanie
Śledzie pokroić w dużą kostkę. Fasolę przełożyć na sitko, przelać zimną wodą, osączyć. Ogórki pokroić w kotkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać.
![Śledziówka 2024. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/39/f6/5c7ce7a9161b2_o,size,380x238,q,71,h,2048e4.jpg)
Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]
Składniki
- 300 g obranych ziemniaków
- 3 płaty śledzia
- 2 jajka
- ok. 250 ml startych marynowanych buraczków
Składniki na sos
- 3 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Do dekoracji
- mała czerwona cebula
- 2 duże zielone oliwki
Wykonanie
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki, jajka i śledzie pokroić w kostkę. Buraki odcisnąć z nadmiaru soku. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć ziemniaki, uformować na kształt ryby, lekko posmarować sosem majonezowym. Na wierzch ułożyć pokrojone śledzie, potem jajka, ponownie posmarować sosem. Wierzch i boki równomiernie obłożyć startymi buraczkami marynowanymi, wygładzić łyżką.
Czerwoną cebulę pokroić na półplasterki. Ułożyć je na wierzchu sałatki na kształt rybich łusek. Oliwki pokroić w półplasterki i udekorować sałatkę wkładając je w środek każdej ,,łuski”. Z plasterka oliwki zrobić oko i pyszczek.
