W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów, wśród których występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą być przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.
Grzyboznawca posiada uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych, zaś klasyfikator grzybów posiada uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych. W strukturach małopolskiej Inspekcji Sanitarnej jest 38 klasyfikatorów oraz 5 grzyboznawców.
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z „siateczką” od spodu kapelusza. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku - mogą być trudne do właściwego rozpoznania. Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki - przypomina kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Procesów Nauczania WSSE w Krakowie Piotr Pokrzywa.
Zatrucia - objawy i leczenie
Jak mówi dr. n. med. Małgorzata Krakowska-Stasiak, pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia. Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego. Są to m.in. nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, podwyższona temperatura ciała.
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia. Można sprowokować wymioty. Nie należy pić mleka i alkoholu - płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Sanepid kontroluje i uczy
Inspekcja Sanitarna z województwa małopolskiego w trakcie kontroli sanitarnych zwraca szczególną uwagę, czy grzyby posiadają odpowiedni atest.
W ubiegłym roku w dwóch przypadkach stwierdzono nieprawidłowości polegające na prowadzeniu działalności przez podmioty w zakresie sprzedaży grzybów suszonych za pośrednictwem internetu, bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Stwierdzono również nieprawidłową reklamę i prezentację tych produktów.
Lasy Państwowe o zagrożeniach
Gdy wybierzemy się do lasu, uważajmy przede wszystkim na kleszcze - tutaj podstawa do dobry ubiór uwzględniający długie spodnie, pełne buty, koszulę z długim rękawem. Warto też popryskać się środkami odstraszającymi. Po powrocie zaś należy dokładnie się obejrzeć i w razie potrzeby usunąć kleszcza.
Nie należy też w lesie zjadać owoców prosto z krzaka. Mogą one być zakażone bąblownicą czyli chorobą przenoszoną przez zwierzęta. Owoce należy wcześniej przemyć.
A co jak zgubimy się w lesie?
- Las jest podzielony na specjalne sektory – oddziały leśne. Każdy oddział ma swój numer. Numery znajdują się na słupkach. Gdy się zgubisz w lesie, nie wpadaj w panikę. Podążaj w jednym kierunku, aż natrafisz na charakterystyczne punkty terenu – mówi dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krakowie Piotr Kempf
Operatorzy numerów alarmowych przypominają, że zawsze warto przed wybraniem się do lasu sprawdzić, czy mamy naładowany telefon i potrafimy podać swoją lokalizację GPS na wypadek, gdyby coś nam się stało. Warto też przed wyjściem zostawić bliskim informację, w którym kierunku zmierzamy, np. od której strony będziemy wchodzić do lasu.
Fala upałów w Polsce. Będzie bardzo gorąco
