Decyzją jury technicznego i degustacyjnego Michał i Emil, pokonali trzynaście pozostałych drużyn, z którymi rywalizowali w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym „Smak Gościnności 2019. Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne”. Jego organizatorem już po raz piąty był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych - Małopolska Szkoła Gościnności.
Myślenice. W międzynarodowym konkursie "Smak Gościnności" tr...
Zadaniem uczestników, czyli uczniów szkół gastronomicznych, było przygotowanie przystawki i dania głównego z wykorzystaniem tradycyjnego produktu pochodzącego z Małopolski. W poprzednich edycjach był to np. jabłko z Raciechowic lub kapusta charsznicka. W tej edycji była nim suszona śliwka, a dokładnie śliwka suska sechlońska. Pochodząca z sadów z okolic Sechnej i tam suszona (lub jak kto woli wędzona) jest dumą tamtejszych sadowników.
- Nasze śliwki są słodkie i mają aromat, którego inne nie mają. Podsuszamy je na dymie z drzewa liściastego, szczególnie bukowego - mówił Kazimierz Joniec z Sechnej. - Używa się ich przez cały rok: jako deser, zakąskę, do bigosu, do grochu, do schabu...
O tym, jak dużą kreatywnością wykazali się uczestnicy konkursu mówili szefowie kuchni, którzy oceniali ich pracę: Robert Kopacz, Łukasz Grabowski i Piotr Tuźnik. - Śliwki poddali różnym technikom, przemycali ją do dań na różne sposoby - mówili dodając, że były m.in. lody śliwkowe, kaczka ze śliwką, krab ze śliwką oraz śledź z pumperniklem, świeżym koprem i oczywiście śliwką. Szefowie byli zgodni co do tego, że niektóre z tych dań można by z powodzeniem serwować w dobrych restauracjach.
Najwyższe noty otrzymali Michał i Emil, a zaraz za nimi, uplasowali się: Nikola Bielawska i Bartosz Starnawski z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Trzecie miejsce zajęli zaś: Ezequiel Pennaroya Diez i Jordi Carbonell Asensio reprezentujący Institut Joan Ramon Benapres w Barcelonie.
Patronem medialnym był „Dziennik Polski”.
POLECAMY - KONIECZNIE SPRAWDŹ:
FLESZ: Bomba ekologiczna na dnie Bałtyku. Możliwe skażenie bronią chemiczną
