Stróże. Wiosenne grilowanie z Ewą Wachowicz [WIDEO]

Stanisław ŚmierciakZaktualizowano 
Stanisław Śmierciak
Ewa Wachowicz, Miss Polonia 1992 i Wicemiss Świata z tego samego roku, a także Miss Świata Studentek z 1993 roku, jest znaną autorką telewizyjnych programów kulinarnych i książek o tej tematyce. Nic w tym dziwnego, bo technologię żywienia studiowała w krakowskiej Akademii Rolniczej. Miss, która pochodzi z Klęczan koło Gorlic, w położonych niemalże po sąsiedzku Stróżach koło Grybowa, u progu wiosny podpowiadała jak grillować nie tylko przyjemnie, ale również zdrowo, czyli nie koniecznie tylko mięsiwa.

Autor: Stanisław Śmierciak, Gazeta Krakowska

Bardzo liczne grono osób, które przybyły na wiosenną lekcje grillowania w Stróżach, Ewa Wachowicz zachęcała m.in. do wypróbowania receptury na grillowane jabłka faszerowane kaszanką.

Tym, którzy bez mięsa obyć się nie mogą, doradzała wzbogacenie takich przysmaków ananasem, bo zawiera enzym zwany bromeliną, który pomaga w trawieniu białka. Podkreślała, że prawdziwą tajemnicą smaku grillowanego mięsa są marynaty, w których potrawy nabierają nowych właściwości zanim trafia nad żar.

Według Ewy Wachowicz podstawą marynaty jest dobrej jakości oliwa lub olej, bo dzięki nim pieczyste będzie soczyste. Do tego różnego rodzaju zioła. Marynatę można też wykonać na bazie oliwy z dodatkiem octu jabłkowego i ostrej papryczki chili, która nie tylko zaostrzy apetyt, ale także ułatwi trawienie.

Była Miss podpowiadała, że do marynowania świetnie nadaje się również alkohol: piwo, wino, a net gin. Miód pszczeli też ma zastosowanie.

Radziła, że najlepiej grilować używając jako opału drewna drzew liściastych, a specyficznego aromatu potrawom nadać mogą dorzucone do żaru kawałki drewna gruszy, śliwy lub wiśni.

Ewa Wachowicz zdradziła, że jej lubiona potrawą z grilla są... banany podane z lodami i odrobina likieru. Jak tłumaczyła umieszcza się je nad lekko rozgrzanym żarem i grilluje do takiego momentu, aż skórka będzie zwęglona, a środek niemal płynny.

Uczestnikom swojej wiosennej lekcji grillowania w Stróżach Ewa Wachowicz zaserwowała szaszłyki z mięsa drobiowego. Do ich przygotowania miała kilkoro pomocników.

Wideo

Materiał oryginalny: Stróże. Wiosenne grilowanie z Ewą Wachowicz [WIDEO] - Gazeta Krakowska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3