Świąteczny piernik ucierany. Rewelacyjne pierniki z keksówki. Najlepsze przepisy naszych Czytelników

opr. Magda Smoleń
Domowy piernik ucierany z keksówki to proste i pyszne ciasto. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
Domowy piernik ucierany z keksówki to proste i pyszne ciasto. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Fot. Marta Góra
Udostępnij:
Domowy piernik ucierany z keksówki to ciasto, które wyjdzie każdemu! Do tego robi się je szybko. Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy naszych Czytelników na to bożonarodzeniowe ciasto.

Domowy piernik świąteczny – prosty i pyszny [PRZEPIS]

Domowy piernik świąteczny – prosty i pyszny.
Domowy piernik świąteczny – prosty i pyszny. Fot. Marta Góra

- Piernik jest prosty w wykonaniu, ciasto nie musi leżakować, ale można go upiec trochę wcześniej – podpowiada nasza Czytelniczka Marta Góra z Krakowa.

Składniki na dwie keksówki

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • ok. szklanki miodu
  • ok. szklanki cukru (może być brązowy)
  • 10 dag masła
  • 1/4 l mleka
  • soda oczyszczona - czubata łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • bakalie

Wykonanie
Miód, cukier i masło stopić na ciepło. Ostudzić. Do zimnej mieszaniny dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w ciepłym mleku, przyprawy do piernika i wymieszać. To wszystko dodać do mąki i wyrobić razem łyżką, dodać bakalie. Następnie ubić pianę z białek, lekko wymieszać z ciastem piernikowym, aby cała piana wchłonęła się w ciasto.
Piec w piecu nagrzanym do 180-200 stopni do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Prosty piernik z daktylami [PRZEPIS]

Prosty piernik z daktylami.
Prosty piernik z daktylami. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na ciasto

  • 250 g suszonych daktyli bez pestek
  • 300 ml wody
  • 70 g masła
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 350 g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta soli

Składniki na polewę

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • kolorowe perełki do dekoracji

Wykonanie
Suszone daktyle przełożyć do głębokiego naczynia. Dodać pokrojone masło oraz sodę. Wodę zagotować. Gorącą wodą zalać daktyle. Wymieszać, aby masło się rozpuściło. Odstawić do przestudzenia.
Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać przestudzone daktyle razem z wodą. Na końcu do ciasta dodać mąkę wymieszaną z orzechami, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą korzenną. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. 
Ciasto wyłożyć na blaszkę/keksówkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjąć z formy.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i mieszać, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polać ciasto. Wierzch posypać kolorowymi perełkami.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Szybki piernik bakaliowy z powidłami [PRZEPIS]

Szybki piernik bakaliowy z powidłami.
Szybki piernik bakaliowy z powidłami. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki na keksówkę około 25 cm

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru   
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • ½ łyżeczki imbiru 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 6 łyżek powideł  śliwkowych 
  • 1 szklanka mleka 
  • 125 g miękkiego masła

 
(imbir, cynamon i gałkę można zastąpić przyprawą do piernika) 
 
Dodatkowo 

  • garstka suszonej żurawiny 
  • garstka orzechów laskowych 
  • garstka płatków migdałów 
  • lukier 

Wykonanie
Miękkie masło, mąkę, cukier, sodę i pozostałe składniki do piernika dokładnie ze sobą zmiksować. 
Dolać mleko i dodać powidła śliwkowe. Wymieszać. 
Wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec ok. 45 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem). 
Wystudzić. 
Wystudzony piernik udekorować przygotowanym lukrem,  podprażonymi na suchej patelni orzechami i migdałami oraz suszoną żurawiną.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Świąteczny piernik z orzechami i rodzynkami [PRZEPIS]

Świąteczny piernik z orzechami i rodzynkami.
Świąteczny piernik z orzechami i rodzynkami. Fot. Katarzyna Kośmider

Składniki

  • 3 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka śmietany
  • 5 jajek
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów (włoskich i/lub laskowych)

Wykonanie
Rodzynki włożyć do małej miseczki, zalać wrzątkiem, aby zmiękły, odcedzić. Orzechy posiekać, dodać do nich rodzynki, oprószyć delikatnie mąką.
Na dużej teflonowej patelni skarmelizować 1 szklankę cukru. Kiedy nabierze ciemnozłotego koloru zalać cukier 1 szklanką wody. 
Następnie na patelnię wsypać 1 szklankę cukru, dodać masło i przyprawę do piernika. Mieszać dopóki wszystkie składniki się nie rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia.
Najlepiej przelać masę karmelową do dużej misy lub w garnka, w której będziemy łączyć pozostałe składniki ciasta.
Rozdzielić białka od żółtek. Za pomocą miksera ubić żółtka z 1 szklanką cukru na puszystą masę, po czym dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać.
Następnie do masy karmelowej dodać śmietanę i również wymieszać.
Potem dodać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną.
Do masy dodać pianę z białek ubitą na sztywno ze szczyptą soli. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub silikonową szpatulą.
Na sam koniec dodać rodzynki i orzechy - znów delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto na blachę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut.
Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia. Udekorować polewą czekoladową i posiekanymi orzechami.
Przepis Katarzyny Kośmider

Zobacz też inne przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej:

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie