Święto Karpia tradycyjnie przyciągnęło nie tylko mieszkańców Zatorszczyzny, ale także ościennych powiatów, czyli chrzanowskiego i wadowickiego.
Święto Karpia tradycyjnie było okazją dla smakoszy, aby spróbować karpia na różne sposoby i innych specjałów przygotowanych przez mistrzów kuchni i koła gospodyń wiejskich. Na zatorskim Rynku odbyło się wielkie gotowanie potraw rybnych z udziałem mistrzów kuchni ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Były stoiska Kół Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich pod hasłem „Kulinarne Królestwo Karpia Zatorskiego” oraz pokazy wędzenia i grillowania karpia.
W Święcie Karpia tradycyjnie uczestniczyli Słowacy z Bojnic, ale po raz pierwszy z bliska imprezę mogli zobaczyć Niemcy z Bad Krozingen. Być może w przyszłości do uzdrowiskowe malownicze miasto w Niemczech, stanie się partnerskim miastem dla Zatora.
„Dolina Karpia” powiększyła się do dziesięciu gmin. Do projektu przystąpiła Kalwaria Zebrzydowska, więc na imprezach nie mogło zabraknąć burmistrza Augustyna Ormantego.
Na deskach sceny wystąpiło wielu znakomitych wykonawców, m.in.: Małgorzata Szybisty, zespoły Sokół Orchestra, Baranovski, Krywań czy Łobuzy.
Z kolei spektakl dla dzieci „Ekonolulu” przygotował teatr Kultureska.
Bądź na bieżąco i obserwuj
- Rejsy wycieczkowe Wisłą z Oświęcimia do Krakowa. Niepowtarzalne widoki
- Zmiany personalne w diecezji biesko - żywieckiej. Gdzie nowi proboszczowie i księża?
- Zajęcia studentów uczelni w Oświęcimiu mrożą krew w żyłach. Zdjęcia
- Spływ "Trzy Zapory" z medalistą olimpijskim i finałem nad Sołą w Oświęcimiu
- Rajd Rowerowy w Brzeszczach. W pomarańczowym peletonie jechało 700 rowerzystów!
- Kolejny krok do "małego atomu" pod Oświęcimiem. Krok od wydania decyzji środowiskowej