Warzono sól, skręcano liny, lepiono garnki, czerpano papier, próbowano kaligrafii, wyplatano kosze, wykuwano w metalu, wyrabiano świece oraz beczki. Tłoczno było przy każdym stoisku. Motto imprezy brzmiało - „Sól w kuchni”, była więc okazja do poznawania dziejów żupnej kuchni (działającej na dziedzińcu wielickiego zamku do 1565 roku) oraz samodzielnego skomponowania (i zabrania do domu) soli ziołowej.
Nie zabrakło tradycyjnych: malowania solniczek, zjazdu na linie z XIV-wiecznej baszty, zabawy w archeologów. Były koncerty oraz pokaz gości specjalnych imprezy – Słowackiego Muzeum Techniki.
A dodatkową, niespodziewaną atrakcją wydarzenia okazał się kameleon. Jego właścicielka w jednej chwili została otoczona przez dzieci i dorosłych, a po zamkowym dziedzińcu rozeszła się wieść „Tam jest kameleon!”. I rejon warzelni soli stał się na jakiś czas także „zakątkiem kameleona”.
Święto Soli 2019 skusiło tysiące osób. Kolejny rok z rzędu można spodziewać się rekordowej frekwencji, bo tylko przez pierwsze trzy godziny wydarzenia bramy Zamku Żupnego przekroczyło ponad 4000 osób.
WIDEO: Fakty i mity o lodach. Jeść czy nie jeść?
Źródło: Agencja TVN/x-news
- Wieliczka. Grali po mistrzowsku. Pojadą na finał "Echa Trombity" [ZDJĘCIA]
- Dni Niepołomic 2019. Setki atrakcji, tysiące widzów [FOTO]
- Dawna Wieliczka. Takie było miasto w latach 1974-1976 [ZDJĘCIA]
- Tak powstaje autostradowy Węzeł Niepołomice [ZDJĘCIA]
- W centrum Niepołomic powstanie ogromny park
- Zatrzymana chwila, czyli archiwalny portret Gdowa [ZDJĘCIA]
