Ciasteczka bananowe robi się błyskawicznie i są bardzo smaczne. Przepisem podzieliła się Olga Tochowicz.
Składniki
- 180 g miękkiego masła
- 80 g cukru brązowego
- mocno dojrzały banan
- jajko
- 160 g mąki (może być pełnoziarnista)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść kwiatków lawendy
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem na pianę, ubijając dodać jajko i rozgniecionego banana (na tym etapie ciasto może wyglądać jak zważone – nie szkodzi). Zmieszać wszystkie składniki suche – mąkę, proszek, sól i lawendę. Dodać suche składniki do mokrej masy i dobrze wymieszać – ciasto powinno być dość rzadkie.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Łyżeczką kłaść małe ciasteczka.
Piec około 10 minut, aż ciasteczka będą lekko zarumienione.
Zobacz też:Przepis na tradycyjne racuchy z jabłkami
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też:Przepisy na zupy z dyni
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN